latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:42 | Аутор: Агенције

Учесници СП 2018. моћи ће боравити и у Чеченији

Организатори Свjетског првенства у Русији 2018. године пружиће могућност репрезентацијама да током турнира бораве у Сjеверном Кавказу, укључујући и Чеченију.

Главни град Чеченије, Грозни је на прелиминарној листи база за репрезентације на Мундијалу 2018. године, упркос томе што је у децембру у оружаном сукобу милитантних исламиста и полиције погинуло 20 особа.

Такође, репрезентације ће на располагању имати и град Махачкалу, у региону Дагестана. Европска фудбалска унија (УЕФА) је претходних година из безбjедносних разлога тражила од Анжија да неке међународне утакмице као домаћин игра у Москви, а не у Махачкали.

"Обавићемо инспекције, али сигран сам да постоје репрезентације које би радије боравиле у Грозном или у Махачкали, или у оним градовима у којима имају добре односе са администрацијама. Имамо увјеравања регионалних власти да ће безбједност бити на највишем нивоу", рекао је извршни директор Организационог комитета Свјетског првенства Алексеј Сорокин.

Градови домаћини репрезентација морају да затраже одобрење од Свјетске фудбалске федерације (ФИФА), а процес се углавном базира на неопходности одговарајућих хотела.

Идеју да се репрезентације угосте у градовима као што је Грозни, подржао је и руски министар спорта Виталиј Мутко, који је рекао да је то један од начина да се заоставштина Свјетског првенства прошири и око Русије.

Утакмице које се у руском првенству играју у Грозном и Махачкали углавном прођу без инцидената.

Фудбалери Терека из Грозног живе у Чеченији, док је управа Анжија смјестила своје фудбалере у Москву, док су у екипи били велике звијезде Самјуел Ето и Вилијан.