latinica  ћирилица
29/04/2015 |  18:42 | Аутор: СРНА

Свједок на суђењу Младићу: Караџић и Младић су спасили муслимане у Подрињу

Светозар Андрић, свједок одбране у процесу генералу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, негирао је да је Војска Републике Српске офанзивом у марту 1993. године прогонила муслиманске цивиле из Подриња, наводећи да су на мети биле муслиманске снаге које су починиле злочине над Србима.
 - Фото: B92
Фото: B92

Андрић, који је у вријеме рата био командант Бирачке бригаде ВРС, другог дана свједочења рекао је да се директива четири Главног штаба ВРС из марта 1993. године, на коју се као доказ позива Тужилаштво, није односила на прогон цивила, већ на акцију према муслиманима који су починили злочине над Србима у Подрињу.

- Та операција је била посљедица злочина над Србима у том подручју. За шест мјесеци 1992. године убијено је 370 Срба, а 33 села су запаљена и опљачкана - рекао је Андрић.

Он је указао да је до марта 1993. године у Скеланима и Братунцу страдало 1.322 становника српске националности, од којих 750 цивила, жена, дјеце и стараца, преносе београдски медији.

Андрић каже да су захваљујући врховном команданту ВРС Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу муслимански цивили у Подрињу спасени од освете.

- Због тога сам поносан - рекао је Андрић.

Он је подсјетио да се ВРС по наређењу генерала Младића зауставила на улазу у Сребреницу већ 15. маја 1993. године и да тада, захваљујући Младићу и Караџићу, готово да није било муслиманских жртава.

У писаној изјави која је уведена у спис пензионисани генерал Андрић је оцијенио да је освета једино објашњење за масовно убиство муслиманских мушкараца у Сребреници у јулу 1995. године.

Исказ наредног свједока Младићеве одбране судије Хашког трибунала саслушаће сутра.