latinica  ћирилица
29/04/2015 |  20:06 | Аутор: РТС

Кинези укрстили „ферари“ и „порше"

Стручњаци критикују нови кинески спортски аутомобил представљен на ауто-шоуу у Шангају, називајући га „мјешавином најгоре врсте“, притом тврдећи да сумњиво подсјећа на комбинацију „ферарија“ и „поршеа“.

"The Suzhou Eagle Carrie" је рекламиран као потпуно електрични, спортски аутомобил који је у стању да развије брзину од нула до 100 километара на час за само 4,8 секунди.

Бољим увидом може се лако примијетити да је невјероватно сличан европским супераутомобилима, односно да су његова предња страна и фарови идентични као на „ферарију“, док је задњи дио као код „поршеа“.

Чак и његов знак непогрешиво личи на „поршеов“ лого, који се налази на предњем дијелу хаубе аутомобила.

"The Suzhou Eagle Carrie" је представљен на сајму аутомобила у Шангају и то је најновији кинески модел који подсјећа на европске аутомобиле.

Ипак, аутомобилска индустрија не може ништа да учини против ових сличности, јер дизајни не могу бити заштићени у Кини.

- То копирање је тако дрско, а овај аутомобил је толико смијешан да га је тешко схватити озбиљно. Неспремност кинеских званичника да нешто предузму и да искоријене имитације дизајна, ником не чини добро. Имућни купци сигурно неће жељети да купе производ који тако јасно копира неки други - каже Џим Холдер, уредник часописа Аутокар.

Подсјећамо, ово није први пут да неки кинески произвођач аутомобила копира дизајн других. Фирма „Лендвинд“ је недавно представила свој "X-7 SUV" модел који изгледа готово идентично као „ренџ ровер евок“ (Range Rover Evoque), само три пута јефтинији.

Упркос контроверзама, из „Џегуар ланд ровера“ су рекли да неће предузети ништа поводом тога због проблема са заштитом дизајна који постоји у Кини. Наиме, страним фирмама је готово немогуће да на кинеском суду докажу да је нека од компанија из те државе украла нечији патент или дизајн, тако да унапријед одустају од тог подухвата.