latinica  ћирилица
29/04/2015 |  20:48 | Аутор: Б92

Једличка: Позвао сам Путина и Обаму у Либерланд

Вит Једличка, који је прогласио нову државу Либерланд, између Србије и Хрватске у разговору за Б92 напомиње да је број заинтересованих за држављанство нове државе прешао 300.000 и да очекује разумјевање на политичком нивоу најважнијих чинилаца у региону и свијету.

Ексцентрични Чех Вит Једличка годинама се, како сам каже, бори да побољша живот у својој отаџбини. Када му је више утицајних политичара рекло да ће његове идеје проћи само у држави коју сам направи, почела је прича звана Либерланд. Каже да намјерава да има добре односе са најближим сусједима Србијом и Хрватском, а у Чешкој се састао и са хрватским амбасадором. Каже да је оснивање Либерланда у потпуности у складу са међународним правом, и сматра да је добро што га нико не схвата озбиљно.

"Позвао сам све председнике свијета на журку, укључујући Барака Обаму и Путина, уколико успију да нађу брод. Сви који попуне пријаву и наравно испуњавају наше услове, а онда бродом дођу на журку имају шансу да постану грађани нове државе."

"Мислим да нам треба више пореских рајева, пошто око себе имам порески пакао, потребна су нам мјеста као што је Хонг Конг, Лихтенштајн или Монако," изјавио је Једличка.

Одмах послије журке, овлашћења оснивача престају, а Либерланд очекују општи избори. Уместо једне фигуре, малу државу ће водити 20-члани савјет који по уставу неће бити свемогућ. Док о саставу тог савјета може да се нагађа, о позицији прве даме нема дилеме.

"Већ сам се скрасио и волио бих да оженим своју прву даму у Либерланду, јер у Чешкој је потребно проћи много администрације да би се неко оженио, ја желим да се оженим на мјесту на ком држава не може да одлучује о браку, него искључиво људи. Ријешио сам да то буде прва ствар коју ћу учинити у Либерленду," рекао је Једличка.

Либерланд је до сада признао Сјеверни Судан, а према речима Вита Једличке, још најмање пет држава разматра да учини исто. Наводно је ова државица у оснивању привукла и велику пажњу САД и Русије.