latinica  ћирилица
30/04/2015 |  08:57 | Аутор: Мондо

Бивши НБА играч осуђен на 23 године затвора

Некадашњи НБА играч Џаварис Критентон, у сриједу је осуђен на 23 године затвора због убиства Џулијан Џонс, августа 2011.

Критентон је некадашњи саиграч Двајта Хауарда у средњој школи, потом звијезда универзитета Џорџија Тек и члан три НБА екипе.

Он је лета 2007, као 17. "пик", потписао гарантовани уговор са Лос Анђелес Лејкерсима, вриједан 2,6 милиона долара.

Ствари су кренуле лоше по њега када је као НБА дебитант ступио у редове локалне банде, касније објаснивши да је то урадио како би себи обезбиједио заштиту.

Децембра 2009, као члан Вашингтона, са саиграчем Гилбертом Аренасом је имао "убјеђивање" пиштољима усред свлачионице Визардса, након чега их је комесар Дејвид Штерн суспендовао до краја сезоне.

Критентон више није одиграо ни минут НБА кошарке, кратко је био у Кини током 2010, док је 2011. играо у развојној лиги за екипу Дакоте, а онда је дошло кобно љето...

Желећи да се освети члану ривалске банде, који га је претходно опљачкао, нехотице је упуцао 22-годишњу Џулијан Џонс, мајку четворо дјеце, која је преминула у болници од посљедица рањавања у ногу.

Вријеме послије хапшења, које је убрзо уследило, провео је на слободи пошто је уплатио 230.000 долара на име кауције, али је остао у ситном криминалу, па је почетком 2014. "пао" као члан веће групе која је диловала кокаин и марихуану.

Када је дошло вријеме да изађе пред суд, одустао је од негирања и признао убиство, па ће ускоро бити упућен на издржавање казне.