latinica  ћирилица
30/04/2015 |  12:35 | Аутор: СРНА

Савановић: Мирни протест Синдиката - манифестација поводом Празника рада

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да мирне протесте Савеза синдиката Српске, који су за сутра најављени у Бањалуци, доживљава као манифестацију у смислу обиљежавања Међународног празника рада, а никако као некакво реаговање на доношење новог Закона о раду.
Конференција за медије министра Савановића - Фото: СРНА
Конференција за медије министра СавановићаФото: СРНА

"Интерес Владе и институција Републике Српске је да нови Закон о раду буде квалитетан, афирмативан, добар за раднике и послодавце, те да ни у једном моменту не умањи постојећа права радника", рекао је Савановић у Бањалуци.

Он је поновио да ће до краја године бити усвојен нови Закон о раду у Народној скупштини Републике Српске, те да се у новом закону не мијења суштина постојећег, већ да имају неке техничке поправке и исправке.

Савановић је рекао да су Влада и ресорно министарство у оквиру Економско-социјалног савјета Републике Српске заинтересовани за наставак дијалога са социјалним партнерима у погледу доношења рјешења у новом Закону о раду.

"Ако неко не жели да учествује у свему томе, то је онда његов пороблем", истакао је Савановић.

Он је рекао да је основни разлог због којег је потребан нови Закон о раду то што пословник Народне скупштине Републике Српске не дозвољава поновну корекцију пречишћеног текста Закона о раду који је донесен 2007. године.

Према његовим ријечима, став Владе и ресорног министарства је да се постојећи ниво достигнутих права радника и социјалног дијалога задржи, као и колективни уговори.

Он је рекао да је суштина у новом Закону о раду да је потребно више да се ради, да има више реалног сектора и више запошљавања, да би се створио одржив живот и већи стандард грађана Српске.

Савановић је рекао да на надавном састанку у Бањалуци са представницима Међународног монетарног фонда ниједног тренутка није поменута могућност укидања колективних уговора у новом Закону о раду, већ су чак афирмативно говорили да је колективни уговор потребан и неопходан.

Он је рекао да ће колективни уговори у новом Закону о раду остати, али да ће бити ограниченог дејства у смислу да се након двије године послодавац и синдикат договоре да ли је могуће постојећа права радника и даље продужавати, повећавати или смањивати.

Савановић је навео да би тренутни положај запослених у Републици Српској оцијенио тројком, оцјењујући да су "највише страдали људи који су радили у великим привредним системима и индустрији", те да им се мора помоћи кроз јачање реалног сектора и могућност запошљавања људи у том сектору.

Савез синдиката Републике Српске најавио је за сутра - на Међународни празник рада, мирну протестну шетњу у Бањалуци, као израз незадовољства положајем радника у Републици Српској.