latinica  ћирилица
02/05/2015 |  15:26 | Аутор: РТРС

Међународни фестивал чоколаде у Португалу

Међу највеће произвођаче и извознике чоколаде у Европи, убрајују се Њемачка, Француска, те земље Бенелукса. Швајцарска чоколада је међу најомиљенијим у свијету, док су чоколаде из других земаља мање познате. То никако не треба да значи да су неквалитетне, већ се о њима просто мало , или ништа не зна. У Португалу се сваке године организује Међународни фестивал чоколаде, што значи да су и становници ове земље и љубитељи и поштоваци ове посластице.

Слатки мирис чоколаде, сваке године у исто вријеме, шири се португалским градом Обидос. То је знак да је средњовјековни градић поново домаћин Међународног фестивала чоколаде. У вријеме фестивала град изгледа бајковито. Посјетиоци, или боље рећи ''чокољупци'', за само пар дана колико траје фестивал, могу да испробају све чоко -креације, али и да уживају у изложби чоколадних фигура.

- Обидос је романтичан град и многи користе овај фестивал да би провели посебне тренутке уз најмилије. Код нас је обичај, када вам се неко допада, да му понудите чоколаду. Зато не треба да чуди да се у овом граду одржава један овакав фестивал. Најромантичнија португалска љубавна прича одиграла се у Обидосу. Тако да наш град, чоколада и ова романтична прича чине савршено мјесто за један овакав фестивал, рекао је Рукардо Рибеиро, организатор Фестивала чоколаде.

Португалски Ромео и Јулија су, у ствари, Педро и Инес, и овогодишњи фестивал посвећен је њиховој љубавној причи. Педро је био син португалског краља Алфонса, и насљедник круне. Инес је била дворска дама Педрове будуће супруге коју му је одредио краљ. Заљубивши се у Инес, Педро је игнорисао брак, а када му је умрла законита супруга, оженио се љубавницом.

То је разљутило краља, који је наредио да се Инес погуби. Послије смрти оца, Педро постаје краљ и постхумно проглашва Инес краљицом. У Португалу се и данас користи народна изрека ''Прекасно је, Инес је мртва'' као евокација на трагичну јунакињу, чија је прича постала и дио португалског фолклора.

Ова љубавна прича вјековна је инспирација бројних умјетника, а на Фестивалу су је јавности представили и чоколатери.

- Ово је захтјеван посао. Морамо да пазимо на влажност, јер вода чоколади штети исто као и топлота. Зато све ове скулптуре расхлађују клима уређаји. Једноставно, фигуре не подносе варијације температуре, то би их уништило у потпуности, истакао је Диого Естевез, чоколатер.

На Фестивалу чоколаде израђене су и фигуре фадо пјевача. Сладокусци користе фестивал за испробавање нових чоколадних комбинација

И док чоколатери овај фестивал користе да би презентовали своје умијеће, задовољство посјетилаца је још веће јер све послатице могу и да пробају.