latinica  ћирилица
02/05/2015 |  15:29 | Аутор: РТРС

Кина: Небодер од 57 спратова за 19 дана

Кинеска грађевинска компанија ''БСБ'', која је саградила зграду од 57 спратова за само 19 дана, објавила је попратни видео овог конструкторског подвига. Зграда је склопљена из више дијелова, а има 800 станова и радни простор за 4 000 људи.

Видео који приказује систем градње небодера од 57 спратова за само 19 радних дана у Кини је постао најгледанији. Из грађевинске компаније ''БСБ'' која стоји иза овог пројекта поручују да је ријеч о најиновативнијој технологији у историји. Тврде и да се због склапања најзахтјевнијих дијелова у фабрици, умањило загађење ваздуха.

- Наш метод изградње небодера је веома брз, јер је 90 одсто грађевинског материјала у монтажним блоковима. Радницима преостаје само да те блокове споје на градилишту, а то обављају изузетно брзо, рекао је Ксиао Чангенг, потпредсједник Компаније ''BSB''.

Модуларни приступ грађења небодера није потпуна новина, јер се на сличан начин раде зграде у Америци и Великој Британији, али не са овим импозантним бројем спратова као у Кини. Представници компаније тврде да су њихове зграде издржљиве подједнако као и оне изграђене на традиционалан начин.

- Ова зграда је потпуно безбједна, и нема никаких проблема да издржи јаке ударе вјетра или земљотрес. У случају избијања пожара, гарантујемо брзу евакуцацију станара. Безбједност је овдје загарантована, додао је Чангенг. 

Ова кинеска грађевинска компанија има нови циљ, а то је изградња највишег небодера на свијету. Небодер би требало да има 220 спратова, а рок за изградњу био би три мјесеца.

С обзиром на то да ова нација стоји иза највећег грађевинског подухвата свих времена, Кинеског зида, не треба да чуди њихова тежња да се у врхунским пројектима докажу и у модерном добу.