latinica  ћирилица
02/05/2015 |  17:32 | Аутор: РТРС

Листа изгубљених технологија

Свијет никада није био технолошки напреднији него што је сада, али то не значи да неке технологије нису изгубљене.

Многи изуми и производни процеси антике једноставно су нестали с временом, док друге још у потпуности не разумијемо.

Техника израде Страдиваријусове виолине, начин на који су изграђене пирамиде, или Теслин покушај да направи смртоносни зрак који никада није објелоданио, до данас су непознати .

Портал "Ол тајм тенс" сачинио је листу изгубљених технологија.

10) СТРАДИВАРИЈУСОВА ВИОЛИНА
Оригиналини, ријетки примјерци овог инструмента израђивани тајном техником, данас вриједе милионе.

9) ЛЕТЈЕЛИЦЕ ВИМАНЕ
Митска летјелица описана је у древним индијским текстовима. У санскриту текста помињу се чувене летеће кочије.

8) РИМСКИ БЕТОН
Древни Римљани били су прагматични, али и врхунски инжењери. Технологија прављења римског бетона је нестала, али су конструкције направљене овим бетоном, и данас у употреби.

7) ЕГИПАТСКЕ ПИРАМИДЕ
Ко их је градио знамо. Када - претпостављамо. Како - и данас је непознато. Иако постоје бројне теорије о технологији градње пирамида, ни једна није потпуна.

6) МИТСКО ОСТРВО АТЛАНТИДА
Атлантиду је помињао и Платон у својим дијалозима у 4. вијеку прије нове ере. Према неким теоријама, овај митолошки изгубљени град био је дом напредне цивилизације.

5) ЧЕЛИК ИЗ ДАМАСКА
Вјерује се да се правио од двије врсте челика: једне из Индије, а друге из Шри Ланке, које су се затим топиле и спајале. Техника прављења овог невјероватно чврстог челика вијековима је била непозната.

4) МЕХАНИЗАМ ИЗ “АНТИКИТЕРЕ”
потиче из 1. вијека прије нове ере. Тек недавно је појашњена његова функција - то је сат који је могао рачунати лунарне фазе, због чега га неки зову и ‘први аналогни компјутер’.

3) ТЕХНОЛОГИЈА НАСЕ - АПОЛО
Технологија Америчке агенције за свемирска истраживања која стоји иза пионирског пројекта свемирског брода АПОЛО никада није детаљно забиљежена.

2) ЗРАК СМРТИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
Тесла је тврдио да је направио смртоносни зрак. Међутим, одбијао је да открије на који начин је направљен, и у коју сврху.

1) ГРЧКА ВАТРА
„Морска ватра“ или „римска ватра“ је запаљиво оружје које је користила Византијска империја. Кориштена је као оружје у поморским биткама, а сродна је данашњој напалм бомби.