latinica  ћирилица
04/05/2015 |  10:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Прије 360 година рођен проналазач клавира

Италијански градитељ инструмената, човек за ког се сматра да је проналазач клавира Бартоломео Кристофори рођен је на данашњи дан прије 360 година у Падови.
Клавир - Фото: РТРС
КлавирФото: РТРС

Данас је и Гоогле Доодле у знаку те значајне годишњице и подсјећа на чувеног градитеља инструмената.

О његовом дјетињству и младости се мало зна осим да је са 33 године ступио у службу принца Фердинанда од Медичија.

Принцу је био потребан неко ко би водио рачуна о његовим инструментима, пошто му се један покварио, а желио је не само да му Кристофори буде техничар, већ и неко ко ће да прави нове инструменте у које ће он улагати.

Међутим, прије него што је направио свој први клавир, Кристофори је изумио још два инструмента са диркама - спинет и овални спинет.

Клавир се од осталих тадашњих инструмената са диркама разликовао по начину добијања тона. Наиме, на другим инструментима са диркама тон се добијао коришћењем механизма гавранових пера, која су окидала жице и тако производила тон.

Код клавира је Кристофори направио механизам чекића који ударају у жицу и производе звук.

Предност таквог механизма је била у томе што је на клавиру музичар могао да контролише јачину звука и због тога су се први клавири звали "пиано е форте" што значи тихо и гласно.

Нови инструмент постао је познат тек око 1711. године, захваљујући чланку који је о Кристофорију написао тада утицајни писац Мафеи.

Такође, постоје докази да је за свог живота био уважаван и цијењен за свој рад на клавиру.

Кристофори је наставио да прави клавире и послије смрти принца Фердинанда и непрестано их је усавршавао.

У каснијим годинама асистирао му је Ђовани Ферини, који је послије Кристофоријеве смрти 27. јануара 1731. године наставио са градњом клавира.