latinica  ћирилица
04/05/2015 |  10:20 | Аутор: СРНА

Црнадак: На питање Суторине "биће стављена тачка"

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио је да ће Парламент БиХ одбацити иницијативу о поништавању уговора о граници са Црном Гором, чиме ће на питање Суторине "бити стављена тачка".
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак је напоменуо да је та иницијатива имала подршку само једног посланика и да ниједна институција у БиХ није о њој исказала позитиван став.

"Након што парламент 13. маја одбаци иницијативу, очекујем да неће више бити ниједног разлога да ово питање буде тема између БиХ и Црне Горе", рекао је Црнадак за подгорички лист "Дан".

Наводећи да амбасадор БиХ у Црној Гори Ђорђе Латиновић остаје у Сарајеву на консултацијама, Црнадак је изразио наду да ће ситуација у вези са Суторином бити ускоро разријешена и да ће врло брзо почети да раде амбасадори у Сарајеву и Подгорици.

Предлагач резолуције је посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић, који сматра да Суторина треба да буде дио територије БиХ.

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење у мају прошле године у Сарајеву, усагласиле и парафирале документа у вези с границом. Црна Гора и БиХ су у јуну, односно у новембру, утврдиле приједлог уговора о граници, према којем Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, остаје у саставу Црне Горе.

Званичници Црне Горе саопштили су раније да је питање Суторине завршено и да очекују скоро потписивање уговора о граници.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић, због отварања тог питања, одгодио је именовање амбасадора у Сарајеву.