latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Чешки књижевници "поклањају" Земана Путину

Група чешких уметника жели да поклони свог предсједника Милоша Земана руском предсједнику Владимиру Путину, као израз неслагања са Земановим ставом према руско-украјинском сукобу, изјавио је писац Јарослав Рудис.
Милош Земан  (Фото: radio.cz) -
Милош Земан (Фото: radio.cz)

Наредне суботе, Земан ће присуствовати прослави 70. годишњице завршетка Другог свјетског рата у Москви и том приликом ће се састати са Путином.

Како преноси лист "Праг дејли монитор", у том писму умјетника се са сарказмом наводи да је донација Земана знак захвалности за допринос Руса ослобођењу Чешке Републике.

"Наш дар ће вам стићи најкасније за годишњицу. Као мали народ немемо ништа врједније од нашег предсједника. Верујемо да ћете задржати овај изузетан дар из руку чешке нације", додаје се у писму, за које Рудис каже да преставља одбрану хумором.

"Нема бољег оружја за борбу против глупости од хумора, а хумор је најјаче чешко оружје", казао је он, додајући да ће писмо послати Кремљу на руском језику, као и руској амбасади у Прагу и Прашком двору - сједишту предсједништва.

Од када је Русија анектирала Крим прошле године, Земан стално понавља да то полуострво никада није ни припадало Украјини. Он је сукоб у источној Украјини назвао грађанским ратом и одбацио тврдње НАТО-а да је руска војска укључена у сукоб. Земан се, такође, противи санкцијама Русији.