latinica  ћирилица
04/05/2015 |  15:36 | Аутор: СРНА

Звиздић тражи да се разријеши питање одлагања радиоактивног отпада

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић задужио је Министарство спољне трговине и економских односа да хитно реагује поводом информација о поновном актуелизовању питања одлагања радиоактивног отпада на локацији која се налази на граници Хрватске са БиХ.
Денис Звиздић - Фото: СРНА
Денис ЗвиздићФото: СРНА

Из кабинета предсједавајућег Савјета министара најављено је да ће тим поводом министар спољне трговине и економских доноса БиХ Мирко Шаровић одржати хитан састанак са надлежнима из Хрватске, ентитетским министарствима и припремити информацију са закључцима за сљедећу сједницу Савјета министара БиХ.

У саопштењу се подсјећа да је БиХ, у складу са европском Конвенцијом о процјени утицаја на околину прекодржавних граница, требало да од Хрватске буде обавијештена о активностима у вези са избором Трговске горе као локације за одлагање радиоактивног отпада и да активно учествује у поступку процјене утицаја на околину, што није учињено.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић изјавила је раније да је изненађена благим реаговањем институција БиХ у вези са плановима да на два и по километра од границе са БиХ, у општини Двор у Хрватској, буде изграђено одлагалиште радиоактивног отпада.