latinica  ћирилица
04/05/2015 |  16:10 | Аутор: СРНА

Суђење Чаушевићу: Свједок промијенио исказ (ВИДЕО)

На суђењу Харису Чаушевићу, који је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна 2010. године, свједок одбране Алдин Грижић данас је изјавио да је видио оптуженог са капом на глави и бијелом врећом непосредно прије експлозије.
Харис Чаушевић - Фото: архив
Харис ЧаушевићФото: архив

Грижић је пред Апелационим вијећем Суда БиХ рекао да је са прозора ћелије у Полицијској станици, гдје се налазио у притвору, видио Чаушевића који је спустио врећу поред прозора и чучао све док није уочен.

"Када је примјећен, узео је врећу и отишао иза ћошка зграде. Тада је пукло", изјавио је Грижић.

Данашњим свједочењем Грижић је промијенио исказ који је дао 7. јула 2011. године, у којем је навео да је прије експлозије спавао, да га је експлозија пробудила и да прије тога ништа није чуо.

Убрзо након тога, рекао је да су њега и још једно притворено лице из ћелије, полицајци извели на споредан излаз и одвели у оближњи Дом здравља, гђе је констатовано да није повријеђен.

Свједок је данас рекао да због добијених пријетњи неколико дана након напада на Полицијску станицу, које су му упутила два лица, због своје сигурности није смио раније рећи шта је видио.

Промијењени Грижићев исказ "шокирао" је Чаушевићеве браниоце Едина Шабановића и Ифета Ферагета, који сматрају да је "цијело суђење обиљежено покушајима Тужилаштва БиХ да одбрани не достави све доказе".

"Ако данас ни Суд, ни Тужилаштво не подигну кривичну пријаву и не поднесу извјештај о почињеном кривичном дјелу против овог свједока за лажно свједочење, ја уопште не знам зашто долазимо на Суд", изјавио је Ферагет новинарима након рочишта.

Он је истакао да је Грижић више пута давао изјаве у којима је увијек свједочио на исти начин, те да основано сумњају да је свједок промијенио исказ под утицајем Тужилаштва, које "има разлоге да тако нешто ради".

Други саслушани свједок Вернес Рамић, који је био у истој ћелији са Грижићем, у потпуности је демантовао све оно што је Грижић рекао.

Рамић је данас изјавио да су прије експлозије он и Грижић спавали, да је био мрак и да се напољу ништа није могло видјети кроз високо постављени прозор.

"Детонација ме пробудила и видио сам Грижића који је онесвијешћен лежао на бетону поред кревета. Ја сам га шамарао да дође себи", рекао је Рамић.

Данас је саслушана и правобранилац Средњобосанског кантона Милица Вукадиновић која је потврдила свој исказ од 2. октобра 2013. године да је материјална штета причињена од експлозије на згради и опреми износила 518.051 КМ, од чега је само на згради 213.111 КМ.

Браниоци данас нису испитали овог свједока, уз образложење да нису имали довољно времена да се припреме за испитивање.

Суђење ће бити настављено у петак, 8. маја.