latinica  ћирилица
04/05/2015 |  16:54 | Аутор: СРНА

Настављени радови на ископавању остатака манастира Ђурђевац

У Козарској Дубици, на локацији Крива Ријека код Кнежице, данас су настављени радови на ископавању остатака манастира Ђурђевац, за који се сматра да датира из 14. вијека.
Дубица: Остаци манастира Ђурђевац из 14. вијека - Фото: СРНА
Дубица: Остаци манастира Ђурђевац из 14. вијекаФото: СРНА

На пословима припреме терена за откопавање манастирских зидина ангажована су четири археолога и 10 волонтера са подручја општине Козарска Дубица.

"Даљим истраживањем открићемо комплетну контуру манастира, колика је била црква, да ли постоје пратећи објекти или манастирско гробље", рекао је археолог Музеја "Козара" из Приједора Милинко Радивојац.

Археолог из Градишке Милан Ђурђевић каже да је, након откривања темеља манастира и осталих зидина, неопходно извршити ђелимичну реконструкцију и конзервацију откопаних дијелова.

"План је да се на ископавању остатака манастира Ђурђевац, које је започето прошле године, ради до јесени", прецизирао је Ђурђевић.

Директор Музеја "Козара" из Приједора Зоран Радоњић нагласио је да тај музеј, као матична кућа културно-историјске баштине за поткозарске општине, има професионалну обавезу да се укључи у цијелу ову причу.

Он је подсјетио да је почетком године у Музеју организована изложба експоната са археолошког налазишта у Кривој Ријеци код Кнежице.

"Наставак овакве сарадње је неопходан да би се сачувало културно и духовно насљеђе народа овог краја, а то изискује да се сви заједно укључимо јер сама средства која Музеј `Козара` може да обезбиједи нису довољна да се заокружи ова прича", изјавио је Радоњић.

Претпоставља се да је манастир Ђурђевац први пут срушен 1538. године приликом најезде Турака, те да је касније обновљен, али да је коначни крах доживио крајем 18. века за вријеме дубичких ратова између Аустрије и Турске.