latinica  ћирилица
05/05/2015 |  08:10 | Аутор: БЕТА

Аустрија за другачији приступ азиланатима

Аустријски канцелар Вернер Фајман чија је земља међу најтраженијим код миграната, заложио се за увођење географског система квота за азиланте у оквиру ЕУ.

"Квоте су питање правичности", рекао је лидер Социјалдемократа у Парламенту, и оцијенио да садашњи, "Даблински пропис", више није погодан.

Европска комисија требало би да 13. маја представи своју стратегију за миграцију, која предвиђа обавезне квоте избјеглица за које се треба да изјаснити 25. и 26. јуна.

Уз експлозиван пораст броја азиланата у Европској унији прошле године, на њихову судбину су све више утицале неједнакости ставова и праксе земаља.

Аустрија је 2014. године, послије Шведске и Мађарске, била на трећем мјесту европских земаља по броју захтјева за азил, утврдила је статистичка служба ЕУ, Евростат. Више од 28.000 захтјева за азил је поднијето у тој земљи са 8,5 милиона становника, што је скоро три пута више од просјека ЕУ.

Европски парламент се крајем априла изјаснио за увођење обавезујућих квота за пријем, за шта је и предсједник Европске комисије, Жан-Клод Јункер.

Европска комисија је још 2013. године предложила да се ревидира" Даблински пропис" који обавезује само земље у које досељеници долазе да приме и размотре њихове захтјеве за азил. Међутим, ту иницијативу су тада одбиле 24 од 28 земаља-чланица.