latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:04 | Аутор: РТРС

Четири гиганта, 21 трофеј Лиге шампиона

Фудбалска Лига шампиона ушла је у само завршницу.

Четири клуба остала су у трци за трофеј елитног клупског такмичења. Два шпанска, те по један италијански и њемачки клуб, у прилици су да се попону на кров Европе.

Реал, Барселона, Јувентус и Бајерн

О томе какве клубове ћемо гледати у завршници Лиге шампиона говори и чињеница да су ове екипе заједно освојиле чак 21 трофеј шампиона Старог континнета.

Највише их у својим витринама има бранилац трофеја, Реал Мадрид, чак 10. Уколико и ове године оде до краја, "Краљевски клуб" ће бити први у историји који је успио да одбрани трофеј у Лиги шампиона. Чета Карла Анћелотија у прошлогодишњем финалу савладала је градског ривала Атлетико након продужетака резултатом 4:1.

Шампион Њемачке, Бајерн из Минхена пет пута је тријумфовао у такмичењу. У посљедњем финалу одиграном 2013. године, Баварци су савладали Борусију из Дортмунда са 2:1.

Барселона је четири пута освајала елитно клупско такмичење, посљедњи пут 2010, када су Каталонци предвођени Пепом Гвардиолом савладали у финалу Манчестер Јунајтед са 3:1.

"Стара дама" је у својој историји два пута отишла до краја у Лиги шампиона (1985. и 1996. године). Подсјећамо, Јувентус је прије 19 година у финалу савладао Ајакс на "Олимпику" након пенала.

Четири менаџера, пет трофеја

Менаџер Реала Карло Анћелоти је до сада три пута освајао Лигу шампиона, два пута са Миланом (2003. и 2007) и прошле сезоне са Реалом. Два наслова првака Старог континента освојио је Пеп Гвадиола. Садашњи тренер минхенског Бајерна, освајао је трофеј Лиге шампиона са Барселоном 2009. и 2011. године.

Иако до сада нису освајали Лигу шампиона, Луис Енрике и Масимилијано Алегри са великим успјехом са клупе предводе Барселону, односно Јувентус. Енрике је на правом путу да освоји титулу у Примери, док је Алегри ове сезоне са "Старом дамом" одбранио титулу у Серији А.

Одговор на питање који од ова четири гиганта ће у своје витрине смјестити ушати трофеј, добићемо 6. јуна, када ће на "Олимпијском стадиону" у Берлину бити одиграно финале овогодишњег издања елитног клуспког такмичења.