latinica  ћирилица
05/05/2015 |  11:46 | Аутор: Б92

Пакјао боксовао повријеђен у "борби вијека"

Филипинац Мани Пакјао боксовао је повријеђен у "борби вијека" са Флојдом Мејведером, вриједној више од 300 милиона долара.

Вишеструки првак свијета наводно мора на операцију рамена коју је зарадио три недјеље прије борбе у Лас Вегасу, у којем је поражен једногласном одлуком судија.

Пакјао би због тога могао да одсуствује око годину дана из ринга, а пријети му и казна јер није обавијестио званичнике о повреди. Он је уочи борбе са Мејвередом негативно одговорио на питање да ли има неку повреду.

"Скупићемо чињенице и остале информације у вези са околностима. Као одговорна комисија желиш да од бораца редовне информације", рекао је Франсиско Агилар, челник Спортске комисије Неваде.

Филипинац је послије меча открио да није могао да задаје ударце десном руком због "значајне" повреде рамена, коју је додатно погоршао у четвртој рунди, када је једини пут током 12 рунди успио да удари Мејведера директно у главу.

Пакјаов промотер Боб Арум је издао саопштење у којем истиче да је повреда откривена америчког анти-допинг агенцији (УСАДА), али није познато да ли је Пакјао добио дозволу за ињекције против болова.

"Као што је Мани неколико пута рекао, нема оправдања за пораз. Мани је дао све од себе", рекао је Арум.

Нјегов тренер Фреди Роач је послије меча рекао да је захтјев за ињекцијама одбијен, да је тим размишљао у једном тренутку да одлужи борбу, али да је временом Пакјао био боље и задовољан својим стањем.

"Немамо медицински извјештај, МРИ преглед нити друга документа. Ово није анти-допинг питање. Право питање је зашто је његов тим рекао "не" у вези са повредом, да ли су направили велику грешку и прекршили правила, или нису жељели да открију информације другој страни. Мислим да нема средине", рекао је Тревис Тигарт, челник УСАДА, треће стране у овој причи која је била одговорна само за тестирање бораца на забрањене супстанце.

Пакјаов тим је ињекције против болова затражио само два сата пре борбе, што је одбијено јер повреда није доказана.

"Није проблем само што нису у потпуности испунили захтјев, већ што нису били потпуно искрени и рекли нам мјесец дана раније када је повриједио раме. Немају обавезу на то, али тражити ињекцју два сата прије меча је ненормално. То нас ставља у несигурну позицију", рекао је Боб Бенет, још један од представника Спортске комисије Неваде.

Пакјао ће се послије операције опорављати 4-6 мјесеци, али ће потпуно спреман за нову борбу бити тек за годину дана. Многи боксерски стручњаци сматрају да би ова повреда могла и да оконча каријеру 36-годишњег борца.