latinica  ћирилица
05/05/2015 |  12:30 | Аутор: РТРС

Сутра Ђурђевдан

Српска православна црква и њени вјерници славе сутра Светог великомученика Георгија - празник познат у народу као Ђурђевдан.
Ђурђевдан  (илустрација) -
Ђурђевдан (илустрација)

Ђурђевдан је по броју славара у Срба на четвртом мјесту, док је пренос моштију Светог Ђурђа, Ђурђиц, на осмом мјесту по броју славара.
Ђурђевдан је међу највећим прољећним празницима. Према народном, обичајном рачунању времена, Ђурђевдан је полутар године: вријеме се рачунало од и до Ђурђевдана.

У појединим крајевима обичај је да се куће ките врбом и зеленилом. Плету се вјенци од биља и љесковог прућа који се бацају на кућни кров или задјену за капију и стајска врата.

Народ вјерује, ако је на Ђурђевдан ведро, биће родна година. Ако тада и сутрадан пада киша, љето ће бити сушно. Пада ли киша на трећи дан, дакле на дан Светога Марка, љето ће бити кишовито.

Свети Георгије је поштован као заштитник многих држава и градова у Европи. Поштован је и као заштитник коњице, витезова и витештва и крсташких похода. Прослављају га Грци, Руси, Бугари, Срби, Енглези, Французи, Њемци, Италијани и многи други народи.