latinica  ћирилица
05/05/2015 |  13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија приказала јавности нови тенк "Армата" пред параду (ВИДЕО)

Русија је данас приказала први пут у јавности тенк нове генерације "Армата Т-14" који ће учествовати на војној паради поводом Дана побједе 9. маја у Москви, а за који руски и неки западни војни стручњаци кажу да ће надмашити све западне верзије.
Припреме за војну параду у Москви... - Фото: АП
Припреме за војну параду у Москви...Фото: АП

Руско министарство одбране поставило је прошлог мјесеца на сајт фотографије новог тенка, сликане током пробе за параду, али је његова купола била прекривена и само је платформа била видљива, пренио је АП.

Нови тенк прошао је данас широким улицама Москве на путу ка Црвеном тргу за финалну пробу војне параде 9. маја.

Тенк "Армата" биће у средишту велике војне параде, на којој ће учествовати 16.500 војника и бити представљено око 200 комада војне опреме. Овај тенк први је који има унутрашњу капсулу у којој је смјештена трочлана посада и куполу на даљинско управљање са аутоматским системом пуњења оружја.

Тенк, такође, има цијев од 125мм, а може да испаљује ракете на навођење, као и гранате, јавио је Би-Би-Си. Заштита посаде далеко је боља него код постојећих тенкова, која је смјештена у ојачаној кабини, даље од главне цијеви.

Тенк "Армата" може да буде унапријеђен у "потпуно функционално роботско борбено возило", извијестила је Раша тудеј. Његова компјутерска технологија, брзина и способност маневрисања, далеко су супериорнији од оних код тенка "Т-90".

Дизајн тенка ставља "Армату" испред западне конкуренције, али није познато да ли ће руска оружана индустриија успјети да испуни амбициозни производни план за нови тенк. Русија планира да уведе 2.300 тенкова "Армата", од 2020, који би замијенили тенкове из совјетске ере.

Ови планови могли би да буду ревидирани, због стања руске економије усљед пада цијена нафте и западних санкција због кризе у Украјини, наводи америчка агенција. Замјеник шефа Комисије за војну индустрију Олег Бочкарјов изјавио је прошле седмице да ће тенк "Армата" ући у војну примену сљедеће године.

Нови тенк неће бити продаван у иностранству бар у наредних пет година, рекао је Бочкарјов.