latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

БиХ-Савјет Европе: Уручен акциони план

Шеф Мисије Савјета Европе у БиХ Мери Ен Хенеси уручила је данас у Сарајеву министру цивилних послова БиХ Адилу Османовићу Акциони план Савјета Европе за БиХ од 2015. до 2017. године.
Мери ен Хенеси (архива) -
Мери ен Хенеси (архива)

Из Министарства цивилних послова БиХ саопштено је да је Хенесијева информисала Османовића о најважнијим активностима Савјета Европе у БиХ, посебно онима које се односе на образовање, превенцију дискриминације и сегрегације у образовању, те обезбјеђење једнаког приступа сваког дјетета квалитетном образовању у БиХ.

Хенесијева је истакла значај предсједавања БиХ Савјетом Европе у наредних шест мјесеци и нагласила значајну улогу Министарства цивилних послова БиХ у вези са ратификацијом нових конвенција из области образовања, спорта и културе.

Она је указала на значај усвајања Акционог плана за квалификацијски оквир, који представља први вид стратешког документа у области високог образовања у БиХ, те истакла одличну сарадњу Савјета Европе и Министарства цивилних послова БиХ у овом пројекту.

Према њеним ријечима, улагање у образовање је улагање у просперитет БиХ у смислу побољшања могућности запошљавања, квалитета стечених вјештина, те развоја економије.

Османовић је рекао да ће Министарство цивилних послова БиХ интензивирати сарадњу са релевантним институцијама у погледу предсједавања БиХ Савјету Европе, посебно Министарством иностраних послова БиХ у наредних шест мјесеци, те ће у вези са тим активно учествовати у свим процесима унапређења приоритетних области и благовременог рјешавања кључних питања за БиХ.

Током разговора наглашено је да је Савјет Европе са свим капацитетима на располагању Министарству цивилних послова БиХ у пружању неопходне подршке БиХ, посебно у области високог образовања, те пружању могућности једнаког образовања сваком дјетету у БиХ.