latinica  ћирилица
06/05/2015 |  11:48 | Аутор: Глас Српске

"Пинк Пантери" на афрички начин

За разлику од “Пинк Пантера“ који харају европским и свјетским златарама, афричка верзија групе обавља сасвим другу мисију, таксира на мотоциклима.
“Пинк Пантери” на афрички начин - Фото: Глас Српске
“Пинк Пантери” на афрички начинФото: Глас Српске

“Пинк Пантере“ из либеријског града Монровије представља група младих жена које таксирају на мотоциклима и које су од јануара ове године постале званично такси удружење. Оне таксирају у јакнама роза боје да би се разликовале од осталих таксиста и да би биле препознатљиве на улицама.

Један од разлога што су се одлучиле за тај потез су прилично честа узнемиравања, пљачке и сексуални напади. Када су се појавили у новом издању, било је то нечувено за главни град Либерије. У почетку су се жене клијенти уздржавале да их унајме, али када су видјеле како добро возе, сада “Пинк Пантери“ представљају добру алтернативу мушким таксистима.

Нјихова служба има само 11 чланова, али оне се надају да ће бити добар примјер осталим младим женама да науче возити мотоцикл и да им се придруже у занимању којим доминирају мушкарци.

Једна од таксиста, Дирист Колман је шест година таксирала на мотоциклу прије него што се прикључила “Пинк Пантерима“.

- Иако уживам у свом послу, стално наилазим на пријетње. Некада мушкарци траже да их одвезем на неко изоловано мјесто, а затим ми пријете и на крају ме опљачкају - каже Колманова. Ипак, она мора наставити да ради јер изнајмљивање мотоцикла плаћа шест долара дневно.

Донедавно је Дирист имала свој мотор, али јој је украден када је упала у клопку постављену у једном изолованом подручју.

- Имала сам муштерију који ми је рекао да га одвезем у Какату, а то је велики посао за мене. Међутим, када смо стали да би муштерија купила себи сок, он је нестао бестрага, да би се затим појавила двојица мушкараца са ножевима и отели ми мотор - присјетила се Колманова.

Много људи у либеријској престоници користи такси моторе за кретање по граду. Углавном су то људи који журе на посао, дјеца која иду у школу и они који су кренули у куповину. Тинејџерка Гармаји иде у школу и таксира од своје 14. године.

- Највећи проблем је нередовна зарада. Неким данима зарадим 12 долара, а неким ни упола толико - каже дјевојчица.

Ипак, ове жене воле свој посао и надају се да ће им убудуће бити лакше, с обзиром на то да је национална полиција ове афричке државе обећала да ће боље заштитити жене које зарађују таксирајући на мотоциклима.