latinica  ћирилица
13/05/2015 |  20:40 | Аутор: Независне

Воштани јунаци "Ратова звијезда"

Јода, принцеза Леја, Лук Скајвокер, Дарт Ведер и 12 других јунака серијала "Ратови звијезда" од суботе ће се наћи пред публиком у Музеју воштаних фигура "Мадам Тисо".
Воштани јунаци "Ратова звијезда" (Фото: Justin Tallis) - Фото: AFP
Воштани јунаци "Ратова звијезда" (Фото: Justin Tallis)Фото: AFP

Чувени музеј је креирао 11 сцена из шест досадашњих филмова популарне франшизе, пружајући фановима узбудљиво интерактивно искуство с омиљеним ликовима научнофантастичног свијета.

Тим од 180 вајара, власуљара и дизајнера радио је више од годину дана на изради најпознатијих сцена из "Ратова звијезда", укључујући ону у којој Дарт Вејдер открива да је отац Лука Скајвокера.

Поставка, у комплету са звуком свјетлосних мачева и свемирским визуелним ефектима, својеврсни је увод у наредни, жељно ишчекивани наставак серијала "Ратови звијезда: Епизода VII - Буђење силе", који у биоскопе стиже у децембру.

У музеју наводе да су радили у тијесној сарадњи са студиом "Walt Disney" и продукцијском кућом "Lucasfilm" и додају да је цијели пројекат коштао 2,5 милиона фунти (3,91 милион долара).

- Израда сваке фигуре трајала је око четири мјесеци, али је за оне веће, попут дебелог Џабе Хата, било потребно нешто више времена. Њега смо морали да направимо у посебном складишту, казао је генерални директор музеја Бен Свит.

Гаргантуански Џаба Хат, један од најмоћнијих свемирских разбојника, највећа је фигура поставке: висок је 1,5 метра и дуг 2,9 метара, а тежи 222 килограма.

Најмања фигура, пак, је фигура његовог пајташа Крамба, која има свега 41,2 центиметра.

На израду чупавог Чубаке, за ког је кориштена права јакова длака, потрошено је близу 1.000 сати рада.