latinica  ћирилица
15/05/2015 |  07:56 | Аутор: Агенције

Лавров у Београду: Односи Србије и Русије нису предмет трговине (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров борави у званичној посјети Београду током које се састао са највишим званичницима Србије.
Лавров и Николић - Фото: ТАНЈУГ
Лавров и НиколићФото: ТАНЈУГ

12.33 Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Брисел стидљиво реагује на дешавања на Балкану, као и да постоји ризик суочавања са новим несрећама.

Он је у разговору са предсједником Србије Томиславом Николићем, поручио да у блиској прошлости нико није мислио да ће доћи до догађаја сличних оним недавним у Куманову.

“Наша сарадња је веома добра, разговарао сам са министром спољних послова Ивицом Дачићем о предсједавању Србије ОЕБС-у и активностима ОЕБС-а  у Украјини и на Балкану. Забрињава нас тенденција растућег тероризма на Балкану, од принципијелне важности је да наши партнери из Европе, нарочито из ЕУ не занемарују ове проблеме. Имамо ризик да се суочимо са новим несрећама... Прије 20 година нико није могао да замисли да ће се ситуација распламсати и да ће пријетити експлозијом“, навео је Лавров.

Лавров и Николић (фото: Танјуг)

Министар спољних послова Русије је прокометарисао и долазак српских војника на параду поводом Дана побједе.

“Учешће српских војника на паради у Москви је исказало нашу заједничку одлучност да не дозволимо понављање катастрофа. Предсједник Русије Владимир Путин је срећан због вашег доласка у Москву и напора да се повећа значај нашег историјског пријатељства“, истакао је Лавров.

Николић се захвалио Русији на подршци у вези са Косовом. Рекао је да се нада да ће економска сарадња наставити узлазну линију.

"Није дошло до реализације "Јужног тока", али очекујемо да руски гас неким другим путем стигне у Србију", рекао је Николић, који је честитао на успјешно организованој војној паради.

Руски министар спољних послова састао се и са премијером Србије Александром Вучићем.

Лавров - Вучић (фото: Танјуг)

11.44 Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да односи Србије и Русије нису предмет никакве трговине са трећим државама или организацијама, да су стабилни, пријатељски и братски и да ће таква сарадња бити настављена и даље.

"Они далеко превазилазе дневно политичке теме. Између наших земаља нема спорних питања. Захвални смо Русији на подршци о Косову", рекао је Дачић на заједничкој конференцији са Лавровим.

Он је рекао да се често чују идеје, укључујући и Брисел као да је Србија "између двије ватре" или да "сједи на двије столице".

"Ми нашу политику не можемо да кријемо. Имамо јавно изречене одлуке. Србија има свој политички циљ да буде чланица ЕУ, али то не значи да треба да прекине однос са пријатељским земљама, а ту прије свега мислим на Русију", рекао је Дачић.

Како је додао, Србија жели да у што више области развија односе и сарадњу са Русијом.

Лавров је рекао да Русија високо цијени ниво односа који има са Србијом. Према оцјени Лаврова, билатерални односи на свим нивоима између двије државе су веома добри.

Он је посебно истакао присуство Томислава Николића на Паради 9. маја у Москви, као и одлуку Србије да пошаље своје војнике на ту манифестацију.

И Дачић и Лавров су позитивно оцијенили трговинско-економске односе Србије и Русије истакавши да има још доста простора за њихово унапређење, а посебно су разговарали о енергетици.

У том контексту Лавров је рекао да је руска страна потврдила спремност за сарадњу и за испоруку гаса Србија, док је Дачић нагласио да Европи није довољан само сјеверни ток, већ да је неопходно да постоји и неки јужни ма како се он звао и да се не смије дозволити да овај дио Европе у том остане слијепо цријево.

10.05 Полагањем вијенаца на Гробљу ослободилаца Београда и на Споменик црвеноармејцу поводом обиљежавања 70. година побједе над фашизмом,  министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и званично је започео посјету Београду.

Вијенац је положио и министар министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Приликом церемоније полагања вијенаца оркестар и гардисти учесници параде у Москви одсвирали су руску и српску химну, као и пјесму "Тамо далеко".

Лавров и Вулин положили вијенце поводом 70 година побједе над фашизмом

7.56 Лавров ће разговарати у одвојеним сусретима са предсједником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Главне теме разговора, како је раније најављено, биће сарадња Србије и Русије, билатерални односи, као и српско предсједавање ОЕБС-у.

Лавров је синоћ, по доласку у Београд, рекао да је један од главних задатака Русије и Србије "склапање и поштовање споразума који промовишу мир, безбједност и стабилност на европском континенту".

Он је рекао да Москва високо цијени учешће предсједника Србије Томислава Николића и припадника Војске Србије на паради прије неколико дана у Москви.

Лавров је додао да Москва цијени и то што је Дан побједе над фашизмом обиљежен у Београду достојанствено и емотивно, у присуству премијера Вучића.

"Срећан сам што сам послије годину дана опет у Београду", рекао је Лавров.

Он је изразио подршку предсједавању Србије ОЕБС-у и изразио увјерење да ће Дачић током предсједавања "доносити одлуке које су добре за све".

Дачић, који је Лаврова дочекао на београдском аеродрому "Никола Тесла", рекао је да ће с шефом руске дипломатије разговарати о свим важним темама и проблемима, "о предсједавању ОЕБС-у, о УН, а све у духу пријатељства двије земље".

Лавров је изразио  подршку српском предсједавању ОЕБС-у и поздравио начин на који су српски званичници обиљежили 70. годишњицу побједе над нацистичком Њемачком у Другом свјетском рату.

"Високо цијенимо учешће предсједника Србије (Томислава) Николића на свечаности у Москви и учешће српске војне јединице на Паради побједе. Знамо да је ова годишњица свечано и емотивно прослављена у Београду уз учешће премијера (Александра) Вучића. У свјетлу тих догађаја вјерујем да ћемо брзо постићи одређене споразуме у вези подршке српском предсједавању ОЕБС-у", рекао је Лавров на аеродрому "Никола Тесла".