latinica  ћирилица
15/05/2015 |  11:10 | Аутор: Агенције

Прешао аутомобилом пола Европе за пет евра

Роберт Лајвлин из британске емисије Fully Charged прешао је пут од Осла до Лондона за два дана, при чему су трошкови за “гориво” износили свега 5 евра.

Дистанцу од 2.100 км савладао је возећи електрични модел Тесла С, допуњавајући батерије на успутним бесплатним суперпуњачима.

Осим нешто више набавне цијене електричних аутомобила, као препрека за набавку ове врсте возила најчешће се спомиње мала аутономија у вожњи.

Код данашње генерације електромобила батерије се испразне послије неколико стотина километара, па су дуже вожње између удаљених градова или земаља углавном непрактичне.

Тесла Моторс рјешава овај логистички проблем тако што паралелно са пласирањем својих аутомобила на нова тржишта гради станице са суперпуњачима који путницима на дуге стазе омогућавају да током краће паузе, од отприлике пола сата, напуне батерије толико да могу да пређу наредних пар стотина километара.

Захваљујћи мрежи бесплатних брзих пуњача, које Тесла Моторс полако плете широм Европе, Роберт Лајвлин је показао да је Моделом С могуће прећи дистанцу од 2.000 км за два дана - уз трошак од само 5 евра за електричну енергију.

Тест вожња је обављена у фебруару у приближно зимским временским условима, а водитељ емисије Fully Charged за допуну је углавном користио Теслине суперпуњаче.

Једини изузетак направио је приликом ноћења када је батерије Модела С прикључио на хотелски универзални пуњач, што га је коштало поменутих 5 евра.

За вожњу је одабран Модел S P85, који према фабричким подацима са једним пуњењем може да пређе око 440 км.

Лајвлин је израчунао да би га вожња коштала 90 фунти (125 евра), по просjечној европској цијени струје, да је морао да плаћа електричну енергију за пуњење батерија током пута. Поређења ради, према његовој рачуници, цијена горива за аутомобил сличне класе са бензинским мотором износила би око 250 фунти (350 евра).

Погледајте кратку репортажу са путовања Теслом С од Осла до Лондона: