latinica  ћирилица
15/05/2015 |  19:19 | Аутор: РТС

Откривена прва топлокрвна риба

До сада се сматрало да особина топлокрвности у животињском царству почиње од птица, али сада је откривено да риба опа (енгл. - Opah) из реда Lampriformes такође могу да регулишу своју тјелесну температуру.

Ове рибе одржавају температуру тијела зато што им је остатак тијела изузетно добро изолован од пераја. Температуру коју генеришу користе да загрију срце, унутрашње органе и мозак док пливају на дубинама од неколико стотина метара.

Друге рибе, попут туне, могу да загрију одређене дијелове тијела на одређени период како би појачале своје перформансе у кључним тренуцима, али топлокрвност читавог тијела још није забиљежена у рибљем свијету.

Читаво истраживање објављено је у часопису Science. Доскора је наука само сисаре и птице сматрала топлокрвним животињама, јер могу да одржавају своју тјелесну температуру.

Рибе и гмизавци су, са неколико изузетака, хладнокрвни, односно остављени на милост и немилост околине. Неке рибе познате су по такозваној "регионалној топлокрвности", односно особини да загрију мишиће задужене за пливање у тренуцима када јуре за плијеном.

- Али опе живе на приличним дубинама и релативно су споре, а свој плијен нападају из засједе, па је ново откриће прилично изненађујуће - каже Николас Вегнер, један од аутора истраживања.