latinica  ћирилица
16/05/2015 |  07:57 | Аутор: СРНА

Шамац: Обиљежавање годишњице поплава (ВИДЕО)

У Шамцу је данас обиљежено годину дана од катастрофалних мајских поплава у којима је ова општина претрпјела штету већу од 100 милиона КМ.
Шамац -  откривен спомен-камен - Фото: СРНА
Шамац - откривен спомен-каменФото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик подсјетио је да је катастрофа од поплава у цијелој Српској однијела више од двије милијарде КМ, што је годишњи буџет Српске.

Додик је на обиљежавању годишњице од поплава у Шамцу рекао да је Влада Српске свјесна да се штета причињена у поплавама не може санирати за годину дана.

"Влада Српске одлучила је да настави прикупљање средстава у Фонд солидарности за обнову Српске, која ће помоћи тамо гдје је потребно", рекао је Додик и додао да је у Шамцу приоритет опоравак привреде.

Предсједник Републике Српске истакао је да су Шамцу неопходна сигурна радна мјеста и привређивање које "може да се супротстави сваком новом изазову".

"Прије свега, неопходно је регулисати токове наших ријека и очистити канале чије уређење је већ почело, те да предуприједити сваку врсту катастрофе", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Влада Српске у Шамац уложила велики напор и средства, али да је то било могуће захваљујући солидарности са свих страна. "Те дане памтићемо по великој солидарности", нагласио је Додик.

Амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки рекао је данас на обиљежавању годишњице поплава у Шамцу да ће јапанска Влада донирати БиХ још три возила за спасавање од поплава.

Он је подсјетио да је, након поплава у Шамцу, за санацију Дома здравља и Основне школе "Шамац" Влада Јапана донирала 300.000 КМ.

Јамазаки је захвалио за позив да присуствује данашњем обиљежавању, те за захвалницу која му је том приликом уручена.

Јапански амбасадор изразио је задовољство свиме што је за годину дана урађено у овој општини, а у шта се, како каже, лично увјерио.

Представник ватрогасне бригаде Пољске Адам Вишљевски подсјетио је да су припадници ове бригаде дошли у Шамац одмах и да су за три сата поставили прве пумпе за испумпавање воде.

Он је, преузимајући захвалницу, изразио задовољство нивоом опоравка у Шамцу.

Предсједник Скупштине општине Шамац Педраг Маринковић изразио је на данашњој посебној сједници захвалност свима који су на било који начин помогли током катастрофалних мајских поплава.

"Ово је прилика да свима кажемо једно велико хвала. Треба да будемо поносни оним што је до данас урађено у обнављању поплављеног подручја наше општине", рекао је Маринковић.

Начелник општине Шамац Саво Минић навео је да је у поплавама које су погодиле ову општину причињена штета од 101 милион КМ.

"До данас је у обнову уложено 28 милиона КМ, а до краја године биће уложено још 10 милиона КМ", рекао је Минић обраћајући се званицама.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Шамац Саво Минић открили су данас у Шамцу спомен-камен који симболише захвалност свима који су помогли овој општини током прошлогодишњих поплава.

Минић је рекао да висина овог камена означава висину воденог таласа у Шамцу током поплава, те да представља борбу човјека против свих недаћа, да сруши све баријере и покаже да је човјек јачи од свих невоља.

"Увијек ћемо се сјећати свих вас и сваког маја обиљежавати овај дан. Дали сте нам помоћ у храни, помоћ у свему неопходном, а сада нам је потребно да оживимо привреду. Када се заврши пројекат обалозаштите можемо рећи да је домаћи и страни капитал сигуран у Шамцу", рекао је Минић.

На посебној сједници Скупштине општине Шамац уручено је око 700 захвалница међу којима Влади Српске, Влади Јапана, УНДП-у, Ватрогасној бригади Пољске и другима који су пружили руку хуманости, а међу којима је и Новинска агенција Републике Српске - "Срна".

Начелник општине Шамац Саво Минић уручио захвалнице

Ђокић: Поплаве највећа катастрофа у историји Шамца

 Општина Шамац је у прошлогодишњим мајским поплавама претрпјелу једну од највећих катастрофа у својој историји, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.
"Влада Српске, многи људи хуманисти из разних дијелова БиХ, бивше Југославије, Европе и цијелог свијета и ја лично долазили смо у у овај град да бисмо били са вама и да бисмо помогли", рекао је Ђокић данас у Шамцу и додао да је ту помоћ народ знао да цијени.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске тих дана на посебан начин бринула о свему што се догађало на подручју Српске са намјером да олакша тегобе које су задесиле становништво и помогне у санирању штете када се вода повукла.

"Док су трајале поплаве, помагали смо колико смо могли, настојали да, као Влада, будемо мобилни и рјешавамо она питања која у таквим ситуацијама треба рјешавати", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је веома важно да је у то вријеме показана велика солидарност и да хуманост није имала границе.

"Штета у Шамцу већа је од 100 милиона КМ. Влада Републике Српске до сада је директно издвојила 13,5 милиона КМ, највише за санацију домаћинстава и обнову породичног живота што је многима олакшало даљи живот", напоменуо је Ђокић.

Он је нагласио да Влада наставља са пројектима даље помоћи и да сада креће у обнову шамачке привреде, али и других које су у Републици Српској биле поплављене.