latinica  ћирилица
16/05/2015 |  10:51 | Аутор: РТРС

Давидовићева: Све је спремно полумаратон у Бања Луци

Бања Лука ће у недјељу 17. маја бити домаћин првог полумаратона "M:tel City Race 2015".

Тим поводом гост јутарњег прогтама Телевизије Републике Српске била је мистрица породице, омалдине и спорта у влади Републике Српске Јасмина Давидовић, која је уједно и предсједница организационог одбора трке.

На који начин министарство и влада подржавају организацију првог бањалучког полумаратона?

"Минисатарство породице, омладине и спорта иначе подржава овакве манифестације, поготово манифестације које окупљају овако велики број учесника. Ова манифестација је спортско - рекреативног карактера, у којој учествују и елитни тркачи и рекреативци, из тог разлога је велики број учесника на трци и због тога смо се прихватили учешћа у организационом одбору. Мени је изузетна част и задовољство што сам предсједница организационог одбора. Ми у нашем Министарству дајемо комплетну подршку манифестацији, логистичку, организациону, а дијелом и финансијску подршку".

Због чега је овај догађај значајан за Републику Српску и Бања Луку?

"Догађај је значајан због тога што ће по завршетку трке Бања Лука бити означена на мапи спортских градова Европе, на мапи великих градова који у оквиру својих спортских дешавања имају управо и трке полумаратона или маратона. Битно је то да сви ми осјећамо једну позитивну атмофсеру у граду ових дана, видимо групе и поједнице који трче и припремају се за трку. То је јако важно јер они тиме поправљају своју кондицију, што је мање важно за успјех на полумаратону, колико је битно због тога што чине добро свом здрављу. Као што знамо, трчање је препоручено од стране љекара, како би се поравило цјелокупно стање организма и како би се човјек боље осјећао".

Међу 1200 учесника трке има доста људи и из иностранства. Да ли можемо рећи да је трка један вид промоције Републике Српксе и Бања Луке?

"Наравно. На трци су учесници из 24 земље Европе, Америке и Африке и надамо се да ће од наредне године бањалучки полумартатон бити увршен на листу догађаја од посебног значаја за Републику Српску, а самим тим моћи се боље и исфинансирати наредне године, те постати традиционална манифестација".

Да ли је све спремно за почетак полумаратона?

"У четвртак смо имали завршни састанак Оранизационг одбора на којем је закљуечно да су неки мањи проблеми у ходу ријешени, тако да је све како треба и можемо са задовољтвом приступити реализацији трке. У Организационом одбору, велики дио терета су понијели Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља и социјалне заштите, град Бања Лука и спонзори".

Да ли се у будућности планира организовање неких оваквих или сличних манифестација?

"Град Бања Лука има велике манифестације, што је јако позитивно, а ми ћемо по завршету полумаратова, када се виде сви његови позитивни ефекти, подржати и друге спортске манифестације. Циљ Министарства породице, омладине и спорта јесте да се одржавају спортска тамичења, да се што више људи рекреативо укључује у спорт управо због њиховог присофизичког развоја".