latinica  ћирилица
16/05/2015 |  11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчко острво тражи помоћ за насељавање цврчака

Становници малог грчког острва Донуса, у јужном дијелу Егејског мора, покушавају да ријеше проблем који их већ неко вријеме мучи: несташицу цврчака.
Грчко острво Донуса (Фото: Municipality of Naxos and the Small Cyclades) -
Грчко острво Донуса (Фото: Municipality of Naxos and the Small Cyclades)

"Већ 45 година долазим на ово острво и никада нисам чуо ниједног цврчка. А љето у Грчкој без цврчака није право љето. Хтио бих да их чујем и на Донуси", објаснио је за АФП Димитрис Куклакис, 70-годишњи Грк који пола године проводи на овом мајушном острву од свега 13 километара квадратних.

Становници Донусе упутили су апел солидарности, тражећи од других грчких региона, који проводе љето у звуку цврчака, да им "у малим кутијама" пошаљу распјеване инсекте како би и њихово острво "зацврчало".

Велико је питање, међутим, да ли је икада било цврчака на Донуси."Старији кажу да их је било некада давно, други пак тврде да се никада нису чули на оствру", наводи Куклакис.

Загонетка је тим прије већа што сва околна острва, попут Наксоса и Аморгоса, имају респектабилну популацију цврчака.
Апел љубитеља цврчака на Донуси, оства са око стотињак становника, објављен је најприје у локалном листу, а затим су га пренијели сви грчки медији.

"Контактирао ме је неко чак из Јужне Африке", тврди Куклакис који се нада да ће на љето моћи да се организује "велика фешта пуштања цврчака у природу".