latinica  ћирилица
16/05/2015 |  11:53 | Аутор: Б92

ФИБА подржава реорганизацију АБА лиге

Борд ФИБА Европе објавио је да подржава реорганизацију АБА лиге по којем би главну ријеч у њеном вођењу имали клубови.

Владајуће тијело европске кошарке је у марту повукло признање Јадранској лиги, а као разлог је навело неслагање правила такмичења са генералним статуром и правилником федерацијом.

У међувремену, на састанку у Београду је прије мјесец дана договорено да власничка и управљаћла структура од наредне сезоне буде у рукама клубова. Међутим, посљедњих дана дошло је до новог обрта, према сазнањима Б92, пошто су клубови добили приједлог новог друштвеног уговора, који је супротан том договору.

"Борд ФИБА Евролиге даје своју пуну подршку пројекту новог такмичења које ће замијенити непризнату Јадранску лигу. ФИБА Европа ће се састати са представницима клубова из региона у наредних неколико дана, како би представила конкретан план и продискутовала о детаљима пројекта, послије прве рунде конструктивних разговора који су обављени посљедњих мјесеци“, стоји у саопштењу ФИБА Европе.

ФИБА Европа је такође потврдила признање Балтичке кошаркашке лиге, али се не помиње Балканска лига, коју је претходно признала у марту.

То тијело је објавило и да је покренут правни поступак против Евролиге због неизмирених дуговања од 2012. године.

Из владајућег тијела европске кошарке се такође истиче да ће састанак са европским федерацијама и лигама бити одржан 27. маја. Тада ће једна од тема бити и реорганизација свих клупских такмичења, као и нови календар који би требало да ступи на снагу 2017. године.