latinica  ћирилица
20/05/2015 |  18:33 | Аутор: Блиц

Кубанске вакцине ускоро у Србији

У Србији ће бити омогућено коришћење кубанских вакцина и лијекова. Најављује се и производња кубанске вакцина, највјероватније у Институту за имунологију И вирусологију "Торлак".

Ово је договорио министар здравља, др Златибор Лонча на састанку са највишим државним руководством Кубе, коју је предводио предсједник Раул Кастро. Министар здравља у званичној је посјети Куби као члан делегације предсједника Србије Томислава Николића.

Том приликом договорено је да се на основу међудржавних споразума између Кубе и Србије омогући коришћење одређених кубанских лијекова и вакцина у Србији, поштујући наше важеће прописе у овој области, а за које већ постоји интересовање  грађана Србије.

Ријеч је о кубанским вакцинама, као и лијековима који се користе у лијечењу рана задобијених због дијабетеса.

Договорена је, такође, и заједничка производња појединих вакцина и лијекова у Србији. Ова врста споразума подразумијева директну сарадњу здравствених система двије земље, без посредника.

Министар Лончар је посљедњег дана боравка на Куби обишао сектор за производњу вакцина и лијекова и разговарао са руководиоцима овог сектора о будућим аспектима договорене сарадње.