latinica  ћирилица
22/05/2015 |  19:16 | Аутор: Б92

Објављени мејлови Хилари Клинтон

Стејт департмент је објавио неколико стотина мејлова бивше прве даме, а садашње кандидаткиње за представника демократа на изборима, Хилари Клинтон.
Хилари Клинтон - Фото: AP
Хилари КлинтонФото: AP

Како се наводи, већина тих мејлова се односи на напад на конзулат САД у Бенгазију током 2012. године, а мејлови су претходно прослијеђени конгресном одбору.

Хилари Клинтон је почетка кампање пред изборе за мјесто предсједника САД константно брани то што је у том периоду користила приватни, а не службени мејл, за поруке које је слала, наводи Би Би Си и додаје да ће у наредном периоду бити објављено још њених мејлова.

Ово је само мали дио од укупно око 55.000 мејлова које Стејт департмент разматра да објави.

Стејт департмент и Хилари Клинтон били су под великим надзором конгресног одбора који истражује напад на конзулат САД у Бенгазију током којег је убијен амбасадор Кристофер Стивенс.

“Мејлови које данас објављујемо не мијењају кључне чињенице или наше разумијевање ранијих догађаја, током или прије напада“, истакла је портпаролка Стејт департмента.

Како су свјетски медији пренијели у марту, Хилари Клинтон је можда прекршила закон тиме што је користила лични имејл налог за службену комуникацију док је обављала функцију америчког државног секретара.

Бивша америчка прва дама није имала званичну имејл адресу за четири године колико је провела на челу Стејт департмента, навео је тада "Њујорк Тајмс".

АП је након тога објавио да је Клинтонова слала је мејлове са више уређаја, а не само са једног, како она тврди.