X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
24/05/2015 |  16:28 | Извор: СРНА

Фоча - Сјећање на жртве злочина у Јошаници

Код споменика у Горњој Јошаници у општини Фоча данас је служен помен-парастос за 73 мјештана, који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, од којих је 56 звјерски убијено на Никољдан, 19. децембра 1992. године.
Фоча: Парастос - Фото: СРНА
Фоча: ПарастосФото: СРНА

Јошаничани су се још једном подсјетили на један од најсвирепијих злочина муслиманске војске, која није имала милости ни према дјеци.

Тог крвавог Никољдана, док су славили крсну славу, мјештани десетак јошаничких села убијени су на најмонструзнији начин, одсијецањем дијелова тијела.

Најмлађе жртве били су двогодишња Данка Тановић, те брат и сестра - седмогодишни Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Један од свједока злочина Душанка Лаловић прича да су се на све стране чули јауци и пуцњава, горјеле су куће и помоћни објекти.

"Не знам ни сама како сам преживјела, убијали су све што су стигли. Давали смо изјаве од Тужилаштва у Требињу до Тужилаштва БиХ, али још нико није одговарао иако се знају починиоци злочина", рекла је Лаловићева.

Медицинар у пензији Славко Ђорђевић тада је, након извлачења жртава, у болници примао масакрирана тијела, међу којима је била његова сестра.

"За сат и по је масакрирано 56 људи, да су погинули од метка не би толика туга била", рекао је Ђорђевић, који је и предсједник Одбора за изградњу спомен-храма у Јошаници.

Градња храма Светих Ћирила и Методија почела је недавно недалеко од споменика, а данас је обављено освештање темеља.

"Правимо малу спомен-цркву да се ту сваке године помолимо и поменемо погинуле. Градња иде добро уз помоћ народа", рекао је Ђорђевић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је у злочину у Јошаници страдало, између осталих, троје дјеце, 18 жена, осам брачних парова, пет момака и три дјевојке.

"Истражним органима и свима који су надлежни и који су требали до сада да то ураде, упућујемо исто питање - када ћете коначно овај злочин привести правди. Ако Јошаница није злочин, онда злочина нема", рекао је Машић.

Међу бројним делегацијама које су положиле вијенце на споменик страдалим Јошаничанима били су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Помен-парастосу и освештању темеља спомен-храма претходило је ходочашће више од 60 ученика основних и средњих школа, али и Фочака свих генерација, који су пјешачили око 13 километара од споменика у Фочи до споменика у Горњој Јошаници.