latinica  ћирилица
26/05/2015 |  11:33 | Аутор: РТРС

Нема опасности од излијевања водотокова (ВИДЕО)

Усљед обилних падавина у сјеверозападном дијелу Републике Српске водостаји ријека су повећани, али нема опасности од излијевања.

Врбас је у бањалучком насељу Делибашино село, данас у 9.00 часова премашио коту ванредне одбране од поплава за 16 цм, док су водостаји осталих ријека испод редовне коте.

Међутим, водостаји Врбаса и Врбање показују да нема опасности од излијевања. Слична ситуација је и са бујичним рјечицама. Надлежне службе гарда Бањалуке су на терену и уколико буде било какве опасности, о томе ће благовремено обавијестити јавност.

Жељко Катић, шеф Одсјека цивилне заштите Бањалука, навео је да се у наредном мјерењу водостаја очекује пад.

- Хидроелектрана Бочац испушта према граду 240 кубних метара по секуди, доток је 220, кота језера је иста као јуче и нема пораста дотока - рекао је Катић.

Водостај ријеке Сане у Приједору износио је у 9.00 часова 385 центиметара, са тенденцијом даљег благог раста. Сана је запријетила домађинствима у Оштрој Луци која су у прошлогодишњим поплавама претрпјела велику штету. С обзиром на даљи раст водостаја и могућност достизања критичне тачке водостаја Сане од 420 центиметара, градоначелник Приједора Марко Павић наредио је редовно праћење стања и сталну размјену информација са сусједним општинама Сански Мост и Нови Град.

Обилне падавине претходних дана повећале су водостаје Босне и Саве. Према посљедњим мјерењима, висина водостаја Саве код Шамца износи 350 цм, што није забрињавајуће, кажу у служби Цивилне заштите.

Највише кише у протекла 24 часа пало је у Добоју - око 43 литра по квадратном метру. Водостај Босне код Добоја је плус 89 цм што није забрињавајуће, јер се редовна одбрана од поплава уводи на плус 300 цм. У корита су се повукле и мање рјечице и потоци који су јуче угрожавали усјеве и путне комуникације.

Водостај Дрине у Бијељини не пријети домаћинствима. Иако је ниво бујичних потока већи, они су коритима. Из Одсјека цивилне заштите наводе да нешто већи пораст биљежи водостај Саве, али да нема опасности од изливања, а ријечице Јања, Гњица, Лукавац и Ступањ су у коритима.

У Брчком и околини нема опасности од поплава и бујичних вода. Клизишта у рејону Бодеришта тренутно су стабилна и нема опасностти по безбједност становништва.

- Оно што је релативно проблематично је раст ријеке Саве, у 9.00 часова на мјерном мјесту Шамац измјерено је 349 цм и то још није алармантна ситуација за било какву озбиљнију интернецију. Јутрос смо надглчедали ток Тиње која је у порасту, међутим, нема никаквих излијевања, тако да је тренутно ситуација добра - каже Урош Војновић, шеф Одјељења за јавну безбједност у Влади Дистрикта.