latinica  ћирилица
26/05/2015 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђорђевић: Циљ финале ЕП и виза за ОИ

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић поручио је данас да је циљ тима на шампионату Европе пласман у финале, а самим тим и виза за Олимпијске игре у Рију.

"Покривени смо на свим позицијама и мој задатак је да уведем екипу у форму, у право вријеме. Немамо права дај бежимо од тога да је циљ освајање медаље, биће тешко, али од мог доласка циљ је пласман у Рио, што значи да желим да предводим екипу до финала. Нема више скривања", изјавио је Ђорђевић на конференцији за медије на Кући кошарке, након што је саопштио шири списак играча.

Ђорђевић је истакао да је његова жеља да репрезентација Србије игра као нови првак Европе Реал Мадрид.

"Реал игра најбољу кошарку у Европи, у јаком ритму и мислим да бисмо и могли слично, посебно што имамо играче за такав стил", навео је Ђорђевић.

Када је у питању списак играча Дјорђевић је објаснио позив Ерцегу и Радуљицу и изостанак Лучића:

"Ерцег у континуитету игра одлично већ неколико сезона, желио је и прошле године да игра, али имао је проблем са Ахиловом тетивом. Изјаснио се да је спреман да помогне и може да буде интересантан у одређеним тактичким замислима. Радуљица је имао пех пошто је у НБА имао два краткорочна уговора, што доноси одређену дозу стреса, мировао је, али у сличној ситуацији био је и прошле године и зна се колио је био важан на СП. Вјерујем да ће се вратити у такмичарску форму. Са друге стране жао ми је због Лучића који дуго вуче повреду леђа".

Ђорђевић је открио да је некилико играча одбило позив, али није хтио да их "рекламира", док Никола Радичевић из Севиље није позван јер је претходно одбио позив у универзитетску селекцију.

"Морам да будем критичан. Не знам који су његови разлози и сигурно је да када одбије универзитетску селекцију не може да размишља о мом позиву", поручио је Ђорђевић.

Србија ће почети припреме 15. јула у Београду, 2. августа се путује у Крањску Гору, послије чега слиједе турнир у Француској, па пријатељски дуел са Французима у "КОМБАНК" арени 12. августа, потом Трофеј Београда, турнир у Израелу и на крају двије утакмице са Словенијом, у Љубљани и Бањалуци, 29. августа, као генерална проба.

Шампионат се одржава у Хрватској, Њемачкој, Летонији и Француској, гдје је и завршница, у Лилу.

Србија ће играти у Б групи у Берлину са селекцијама Шпаније, Турске, Њемачке, Италије и Исланда.

Европско првенство одржаће се од 5. до 20 септембра.