latinica  ћирилица
26/05/2015 |  14:39 | Аутор: Политика

Жалбено вијеће тражи од Владе Србије да ухапси и испоручи Шешеља

Жалбено вијеће захтијева од Владе Србије да ухапси и испоручи Шешеља 26. маја или чим буде изводљиво послије тог датума, као и да Србија плати Шешељев превоз.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Жалбено вијеће Хашког трибунала захтијева од Владе Србије да без одлагања ухапси и притвори Шешеља и предузме мјере да се у службеној пратњи 26. маја 2015. године или чим буде изводљиво послије тог датума пребаци из Србије и преда холандским службеним лицима на аеродрому у Холандији, као и да преузме трошкове у вези са Шешељевим превозом, пише између осталог у налогу на пет куцаних страница, преведеном на српски језик. Тај допис јуче по подне достављен је и Министарству правде Србије, сазнаје „Политика”.

Жалбено вијеће Хашког трибунала од Владе Србије захтијева и да се постара за Шешељеву безбједност док не буде предат надлежнима на холандском аеродрому, а од Владе Краљевине Холандије тражи се да се побрине да лидер радикала остане под надзором и буде превезен са аеродрома у притворску јединицу Уједињених нација.

Жалбено вијеће упућује секретара међународног суда да се консултује са министром правде Србије и Министарством правде Краљевине Холандије о практичним мјерама за Шешељев повратак у ПЈУН. Од власти свих земаља кроз које ће Шешељ путовати захтијева се да обезбједе надзор над њим све вријеме док буде у транзиту на аеродрому на њиховој територији и да га у случају покушаја бјекства ухапсе и задрже у притвору до пребацивања у Хаг.

 У документу, у који је „Политика” имала увид, од Владе Србије се тражи и да се постара за Шешељеву безбједност док не буде предат холандским службеним лицима на аеродрому

 У допису из Хашког трибунала, који је потписала председавајући судија Арлете Рамаросон, у ставу два под насловом „аргументи страна у поступку” наводи се да тужилаштво тврди да је одлука од 30. марта – налог жалбеног вијећа првостепеном да опозове одлуке о привременом пуштању Шешеља на слободу – недвосмислена. Претресно вијеће нема дискреционо право да само одлучи да ли ће повући одлуку о привременом пуштању на слободу, нити временски оквир у ком би то требало да уради. Шешељево здравствено стање не може спречити спровођење налога жалбеног вијећа, јер „његово здравље не би уопште морало да буде нарушено повратком у Хаг”.

Налог жалбеног вијећа нису потписала двојица судија од укупно петоро у већу – Бахтијар Тузмукхамедов и Кофи Кумелио Афанђе.

У документу пише и да је Шешељ у одговору трибуналу навео да се није огријешио о налог претресног вијећа о привременом пуштању на слободу, да не постоји опасност од његовог бјекства, да није утицао на свједоке и да ниједан свједок није угрожен.

У ставу три под насловом „дискусија”, истакнуто је да је жалбено вијеће пошто је закључило да је претресно вијеће погријешило тиме што није повукло Шешељево привремено пуштање на слободу, поништило одлуку претресног вијећа од 13. јануара 2015. и издало налог да сместа повуче Шешељево привремено пуштање на слободу и наложи његов повратак у ПЈУН. Жaлбено веће напомиње да претресно вијеће то није учинило, него је наложило прелиминарне мјере „прије доношења конaчне одлуке у вези с привременим пуштањем на слободу”.

Претресно вијеће се позива на дискрециона овлашћења која има у вези са привременим пуштањем на слободу, али жaлбено веће напомиње да та овлашћења нису неограничена. Жалбено вијеће процјењује да је претресно вијеће погријешило што није повукло одлуку о Шешељевом привременом пуштању на слободу.

Шешељ почео да прима хемиотерапију прије девет дана

У Хашком трибуналу врло добро знају да је живот лидера радикала озбиљно угрожен, каже др Милован Бојић

Канцеларији Хашког трибунала у Београду, професор др Милован Бојић, шеф конзилијума који се брине о здрављу Војислава Шешеља, поднио је извештај о здравственом стању лидера радикала, открио је јуче „Политици” управо др Бојић.

– У Хашком трибуналу не могу да се праве да не знају какво је здравствено стање Војислава Шешеља. Преко Министарства правде добио сам допис да је пожељно да Хашком трибуналу дам информације о здравственом стању Војислава Шешеља и самоиницијативно сам одлучио сам да то и урадим. Прецизно сам написао и објаснио све значајне чињенице о озбиљном и тешком здравственом стању Војислава Шешеља, а тај допис су потписали сви чланови конзилијума – наводи даље наш саговорник.

 др Милан Бојић

Др Бојић објашњава да је то урадио „као знак добре воље према трибуналу, чији су највиши званичници Шешељеве докторе, чланове конзилијума, примили и саслушали када су затражили пријем, и зато што су на разуман и толерантан начин прихватили образложење о наставку лијечења”.

– У допису сам прецизно објаснио шта се у лечењу Војислава Шешеља предузимало од 12. новембра, када је стигао у Београд. Дакле, тачно знају како болест даље одмиче и колико је стање озбиљно и лоше. Неко ко зна његов став да терапију не прима у Хагу жели да га врати у Хаг да би тамо завршио свој живот – казао је др Бојић, који је увјерен да у случају повратка у Хаг Шешељ неће пристати ни на хемиотерапију. –Он је прије девет дана примио прву хемиотерапију у амбуланти приватне болнице „Острог”. Терапију је прихватио послије великог и дугог убјеђивања и наговарања, а прихватио је да је прими јер и сам схвата да му је све лошије, да се промене јављају на лицу и врату. Сада је велико питање да ли ће уопште примити другу терапију, од планираних 10 – наводи др Бојић, оцјењујући његово тренутно здравствено стање као „озбиљно и лоше”.

Он додаје да Шешељ за сада добро подноси терапију цитостатицима и да је дошло до великог пада леукоцита, промјена у крвној слици које прате ову терапију.

– Препоручили смо му да не излази, да носи маску у јавним контактима, али такве савете он не слуша. Чекамо два хистопатолошка налаза после уклањања тумора на врату – додаје Бојић.

Као кардиолог, овај љекар констатује и ослабљеност срца и поред најсавременијег пејсмејкера, али и брже замарање и отоке ногу код лидера радикала. Бојић каже и како се и даље није одустало од операције јетре: „И даље разматрамо могућност операције јетре и само је питање избора најбољег времена када то треба учинити”.

Упитан зашто конзилијум није обавијестио јавност да је Шешељ ипак започео хемиотерапију, с обзиром на то да је последње недјеље марта изричито одбио да започне лијечење цитостатицима, др Бојић одговара:

– Зашто да то јављам медијима? Нама лекарима уопште не прија да правимо спектакл с лијечењем озбиљно болесног човјека, да износимо све детаље о његовом здравственом стању. Одвратно нам је да причамо о томе и осећам се као да сам пљунуо на све своје дипломе. То да сваки други дан нечије приватне здравствене проблеме износимо у јавност превазилази и етичност и добар укус. За то смо се одлучили само зато што је ријеч о специфичном случају и специфичном тренутку. Од тога буквално зависи Шешељев живот.