latinica  ћирилица
26/05/2015 |  15:07 | Аутор: СРНА

Српска и Федерација не треба своје односе да рјешавају на суду

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија сматра да је 15 милиона КМ занемарљив износ у оквиру пет милијарди КМ, колико се у БиХ прикупи индиректних пореза, да би Република Српска или Федерација БиХ своја права остваривале на суду.
Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске - Фото: СРНА
Зоран Тегелтија, министар финансија Републике СрпскеФото: СРНА

Коментаришући пресуду Суда БиХ од 7. маја, којом је Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ обавезна да Републици Српској исплати више од 15 милиона КМ на основу тужбе због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину, Тегелтија је рекао Срни да то није добра вијест и да никада неће бити добра вијест када Република Српска и ФБиХ своје односе рјешавају на суду.

"Показатељ да се ти проблеми рјешавају на суду само је знак да систем расподјеле индиректних пореза није добар и да не оставља сигурност било коме у БиХ да се средства распоређују на начин како је и остварено", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је тај систем расподјеле утврђен још 2005. године и да је Влада Републике Српске у неколико наврата предлагала да се утврди нови систем расподјеле индиректних пореза у БиХ, али да, нажалост, за то није било разумијевања у Министарству финансија Федерације БиХ.

"Надам се да ће бити више разумијевања у Влади и Министарству финансија Федерације БиХ да градимо нови систем расподјеле индиректних пореза који ће бити предвидљивији, сигурнији за оба ентитета", закључио је Тегелтија.

Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ потврдио је Срни да је Правобранилаштво као законски заступник Републике Српске по изјављеној ревизији пред Судом БиХ у Сарајеву успјело у парничном поступку вриједном више од 15 милиона КМ на име накнаде штете против тужене Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Радуљ је рекао да је пресудом Суда БиХ од 7. маја 2015. године усвојена ревизија Правобранилаштва Републике Српске којом је тужена Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ обавезна да тужиоцу Републици Српској исплати 15.004.650 КМ са припадајућим затезним каматама, почев од 18. новембра 2013.године, па до исплате, као и да надокнади трошкове парничког поступка у износу 6.000 КМ све у року од 30 дана од пријема пресуде.