latinica  ћирилица
26/05/2015 |  16:33 | Аутор: СРНА

К.Дубица: Незадовољавајући положај слијепих и слабовидних особа

У Козарској Дубици је одржана годишња сједница Међуопштинске организација слијепих и слабовидих лица општина Козарска Дубица и Костајница на којој је констатован незадовољавајући положај слијепих и слабовидних особа и наглашен проблем њиховог запошљавања.

- Нисмо задовољни положајем слијепих и слабовидих, као ни наших организација - изјавио је предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић и нагласио да се питање запошљавања тих лица мора боље рјешавати.

Сузић је рекао да му је драго да се Међуопштинска организација слијепих и слабовидих лица општина Козарска Дубица и Костајница одржала 30 година, иако није у завидном положају, и позвао чланове организације да буду активнији, јер пасивним понашањем себе доводе на маргине друштва.

На годишњој сједници Међуопштинске организација слијепих и слабовидих лица општина Козарска Дубица и Костајница разматран је финансијски извјештај о пословању за 2014. годину и утврђен план рада организације у текућој години, а на истом скупу обиљежено је и 30 година постојања те организације.

Скупштини је присуствовао и начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро са сарадницима, који је изјавио да општинска управа настоји бити подршка слијепим и слабовидим лицима.

Поводом обиљежавања 30 година постојања Међуопштинске организације слијепих и слабовидих, промовисан је роман "Плоска", Дубичанина Срете Вучковића, дугогодишњег члана организације, који је ове године освојио специјално признање на књижевном конкурсу Савеза слијепих Србије.

- Роман "Плоска" је хроника сага моје породице и говори о томе како су дошли у ове крајеве, те о животу између два свјетска рата и пријатељству са једном турском породицом. Желио сам да ова књига сачува од заборава причу о мојој породици и историју и обичаје народа овог краја - истакао је Вучковић.

Аутор је потврдио да је роман за сада доступан у аудио-издању, а да је у припреми и штампано издање у 500 примјерака.