latinica  ћирилица
26/05/2015 |  18:46 | Аутор: Б92

Ово су најплаћенији директори у САД

Најплаћенији директори америчких компанија долазе из медијске индустрије, показује листа на којој међу 10 директора са највећим зарадам чак 6 је из свијета медија.

Међу супербогатим руководиоцима има и директора фармацеутских компанија које у просјеку највише плаћају своје врховне шефове, показује листа коју су саставили агенција Асошиејтид прес и компанија Еквилар.

Директор с највећом зарадом у САД је Дејвид Заслав из Дискавери комјуникејшна који је с повећањем плате од 368 одсто прошле године добио 156,1 милион долара.

 

Зараде директора у САД порасле су у 2014. пету годину за редом, пошто је раст на берзама довео и до пораста дијела који директори примају у акцијама. Зараде директора компанија обухваћених индексом Стандард енд Пур 500 у просЈеку је порасла на рекордних 10,6 милиона долара, показује истраживање Еквилара и АП-а. С друге стране, прошле године је дошло и до извЈесног смањења у јазу између зараде директора и просјечног радника. Генерални директор је прошле године у просјеку зарађивао 205 пута више од просјечне плате радника, док је годину дана раније то било 257 пута. Јаз је ипак већи него прије шест година, прије рецесије, када су директори зарађивали 181 пута више него радници.

На другом мјесту се налази шеф телевизије Си-Би-Ес Лесли Мунвес са 54,4 милиона долара. На трећем је са 44,3 милиона долара Филипи Дауман из Вајакома који обухвата и интернет, филм и кабловску телевизију.

На четвртом мјесту је директор Волт Дизнија Роберт Игер са 43,7 милиона долара, а пета Мариса Мејер из Јахуа са 42,1 милиона долара.

Слиједе Леонард Шлеифер из Регенерејшн фармасеутикалс са 42 милиона долара, Марк Бениоф из Сејлсфорса са 39,9 милиона, Џефри Лајден из Вертекс фармасеутикалса са 36,6 милиона долара, Брајан Робертс из Комкаста са 33 милиона долара и Џефри Бевкс са 32,7 милиона долара.

Један од разлога зашто су директори медијских кућа међу најплаћенијима јесте и то што они као са својим радницима раде с веома богатим звијездама.

Најплаћенији Заслав предводи Дискавери од 2007. године, а зарада му је знатно скочила пошто је испреговарао нови уговор према којем ће на том мјесту бити до 2019. Његова основа плата је три милиона долара, али је добио и шест милиона долара у новчаним бонусима, а у акцијама и хартијама од вриједности је добио још 145 милиона долара.

Под Заславовим вођством, Дискавери, који посједује и канале ТЛЦ, Енимал пленет или Опра Винфри Нетврок, успјешно је проширио пословање куповином Евроспорта. Акције те компаније су порасле за 243 одсто од када је Заслав на челу.