latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:18 | Аутор: СРНА

Чуркин: Приштина што прије да формира суд за злочине ОВК

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин и замјеник америчког амбасадора при УН Дејвид Пресман поручили су данас у Њујорку министру спољних послова самопроглашеног Косова Хашиму Тачију да Приштина мора што прије да формира специјални суд за злочине ОВК.

- Косово се мора озбиљно посветити расвјетљавању оптужби за ратне злочине и што прије формирати суд - рекао је Пресман.

Он је навео да ће тај трибунал судити "шачици" бивших припадника ОВК, преносе београдски медији.

Чуркин је у свом излагању пред Савјетом безбједности УН, гдје је разматран шестомјесечни извјештај о Космету, гласно протестовао због начина на који је Запад, посљедњих недјеља, наговарао Албанце да формирају тај суд.

Он је подсјетио на пријетње Американаца изнесене званичницима у Приштини да ће, уколико сами не формирају суд, тај посао преузети Савјет безбједности УН, чиме ће руски утицај у том процесу драматично порасти.

Шеф Унмика Фарид Зариф рекао је да међународна заједница и породице жртава имају јасна очекивања да неће доћи до одгађања у корацима власти у Приштини у формирању специјалног суда за злочине такозване Ослободилачке војске Косова.

Зариф је, обраћајући се пред Савјетом безбједности УН гдје је данас представљен шестомјесечни извјештај о Космету, указао да је потребан брз напредак у расвјетљавању судбине несталих лица ради даљег помирења, преносе београдски медији.

Он је као посебно узнемирујуће оцијенио инциденте који су усмјерени на Србе - повратнике и нагласио да је са владом самопроглашеног Косова договорено распоређивање додатних полицијских јединица у Клини, гдје је регистрован већи број напада на повратнике.

У осврту на дијалог Београда и Приштине шеф УНМИК је рекао да му је жао што још нема резултата на успостављању заједнице српских општина и нагласио да је потребно чврсто лидерство Београда и Приштине како би се постигли помаци и дошло до конкретних резултата.

Говорећи о недавном терористичком нападу у Куманову, Зариф је подсјетио да су регионални лидери, укључујући и званичнике у Приштини, осудили тај напад а да су УН затражиле свеобухватну и независну истрагу о тим догађајима.

Он је као један од главних изазова са којима се суочава цијели регион, па и Косово, навео борбу против радикализације и екстремизма и додао да очекује интензивну сарадњу свих земаља у тој области.