latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић у Тирани: Косово сматрамо својом територијом (ВИДЕО)

Предсједник Владе Србије, Александар Вучић допутовао је у Тирану, у дводневну посјету Албанији, прву једног српског премијера у историји, и то у тренутку деликатних односа двије земље, али и у свјетлу чињенице да је чланство у ЕУ стратешки циљ и Београда и Тиране.
Вучић у посјети Тирани - Фото: AP
Вучић у посјети ТираниФото: AP

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је на састанку са предсједником Парламента Албаније Иљиром Метом да су Срби и Албанци највећи народи на Балкану и да стога морају да унапређују односе.

Мета је истакао важност сарадње два парламента и најавио скори долазак албанске парламентарне делегације у Београд.

"Најважнији изазов за наше двије земље је економија. Морамо наћи начин да унаприједимо наше економске односе, као и укупну економску ситуацију у обе земље", нагласио је Мета.

Истакнута је важност успостављања директне авио-линије на релацији Београд - Тирана, која ће помоћи јачању економских веза двије земље, саопштено је из Владе Србије.

"Србија Косово третира и наставиће да га третира као свој саставни дио", изјавио је Вучић у Тирани.

Српски премијер је истакао, на заједничкој прес конференцији са албанским премијером Едијем Рамом, да Србија и Албанија, без обзира на различите ставове према Косову, не треба да заоштравају међусобне односе, већ треба те разлике да уваже и пронађу заједнички језик.

Захваливши албанском премијеру на добродошлици, Вучић је казаода су два народа сусједи и да ће то тако остати заувјек, те да стога све проблеме треба рјешавати дијалогом. 

"Чињеница је да се не слажемо око Косова и |Метохије. Србија га третира и наставиће да га третира као свој саставни дио, док Албанија третира Косово као независну државу", рекао је Вучић. Ипак сматрам да то неподударање не значи да разлике не можемо да ублажимо дијалогом и на миран начин.

"Ови проблеми се не решавају ратом већ дијалогом", рекао је Вучић и поручио да су Србија и Албанија сусједи, те да због тога треба да узму судбину региона западног Балкана у своје руке.

"Размишљамо другачије, говоримо другачије. Али то није у вези са оним како радимо заједно. Хвала Албанији на позиву. Однос Србије и Албаније је важан за Балкан. Односи увијек могу бити бољи", рекао је Вучић.

Албански премијер је такође истакао значај дијалога Београда и Приштине. Албанија, истакао је, признаје дијалог Београда и Приштине зато што је, како је рекао, показана храброст да се иде даље у односима двију страна и посебно да се спроведу договорени споразуми.

Зато је, каже, наставак дијалога од животне важности за читав регион.

Он је, међутим, додао да Тирана жели да се више уради за Албанце на подручју Прешева. "Они желе да буду третирани као Срби на сјеверу Косова", рекао је Рама.

......

Вучић је на заједничкој конференцији за медије са Рамом изјавио, да је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посјету Тирани, да има много области у којима двије земље треба да расађују, али и да нису сагласне по питању Косова и Метохије.

"Нисмо разговарали само о дипломатији, говорили смо о развоју туризма и како да мотивишемо грађане Србије да дођу у Тирану и обрнуто. На добром смо путу, морамо да радимо на томе. Чињеница је да нисмо сагласни по питању КиМ", рекао је Вучић, истичуући да је дошао у име грађана Србије.

Премијер је оцијенио да су економски развој и сарадња веома важни и за Србији и за Албанију и да је стога од изузетног значаја да двије земље раде на том пољу заједно.

Вучић је истакао да Србија и Албанија треба заједно да раде на инфраструктирним пројектима које би требало да споје два народа и двије земље.

"Пред нама је десетине и стотине километара које треба заједно да изградимо" рекао је српски премијер истичући значај изградње ауто пута који ће повезивати Београд и Тирану.

Он је рекао да ће такви пројекти бити од користи Србима и Албанцима на Косову, али и у интересу унапређења односа Београда и Тиране.

"Србија је спремна за такву сарадњу", рекао је Вучић.

Рама је рекао да се данас пружа могућност Албанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Нијемаци урадили за себе послије Другог свјетског рата.

Он је српском премијеру пожелио добродошлицу, истакао да се нада да ће оставити добар утисак на њега и да ће послије тога Вучић моћи својим сународницима да каже да могу слободно да долазе у Албанију, нарочито у вријеме љета.

"То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свјесни чињенице да двије земље играју значајну улогу у очувања мира", рекао је Рама.

Он је рекао да вјерује да ће заједно успјети да унаприједе односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринијети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

"Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ", рекао је Рама. "Имамо много тога заједничког што може да допринесе напретку наших земаља", рекао је албански премијер.

.....

Српског премијера на аеродрому је дочекао замјеник премијера Нико Пељеси.

По доласку у Тирану, Вучић се састао са албанским премијером Едијем Рамом. Сусрет два премијера у палати Бригада је други билатерални сусрет Вучића и Раме, али је ријеч о првој у историји посјети једног предсједника Владе Србије албанској престоници.

Вучић је, уочи посјете, поручио да Србија жели добре односе са Тираном, што ће допринијети цјелокупној стабилности на западном Балкану.

Премијер Србије је више пута истакао да стабилност на Балкану значи и да Србија не може да прихвати идеју "велике Албаније".

"Србија жели добре односе и бољу комуникацију са Албанијом, развој инфраструктурних пројеката, изградњу путева и пруга, повезивање Србије са Албанијом ауто-путем Ниш-Приштина-Тирана", најавио је премијер.

Србија такође жели успостављање модерних жељезница са Скадром и Тираном, бољу економску сарадњу јер сматра да ће повезивање пословних људи, али и привредних комора донијети добро и једнима и другима, додао је премијер.

Након свечаног дочека, Вучић се састао са премијером Рамом, а састаће се и са предсједником Бујаријем Нишанијем, затим предсједником парламента Иљиром Метом и градоначелником Тиране Љуљзимом Башом.

Први дан посјете премијер Вучић завршиће сусретом са представницима удружења Срба у Албанији.

Током другог дана посјете предвиђено је учешће премијера Вучића на Економском форуму "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", на коме ће присуствовати и премијери из региона.

Са премијером у Тирану је отпутовала и потпредсједница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Вучићева посјета Тирани је у медијима већ означена као историјска, а прате је безбједносне мјере подигнуте на највиши степен. Контрола се обавља са копна и из ваздуха, уз учешће прупадника свих безбједносних служби.