latinica  ћирилица
28/05/2015 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Амерички војници изложени живом узорку антракса

Медицинска помоћ указана је 22-ојици америчких војника, у ваздухопловној бази у Јужној Кореји, с обзиром да су били изложени могућем живом узорку антракса, саопштила је америчка војска.

Узорак антракса је уништен јуче, пошто се посумњало да је ријеч о живом узорку, мада је требало да буде неактиван, јер је одређен за лабораторијску војну вјежбу, у америчкој ваздухопловној бази у јужнокорејском граду Осану, удаљеном 35 километара од Сеула, преносе агенције.

Нико од особља које ко је био у контакту са узорком, није показао знаке излагања опасној бактерији, наводи се у саопштењу, уз напомену да су предузете одговарајуће медицинске мјере из предострожности, које уклучују прегледе, антибиотике, а у неким случајевима и вакцинације.

Из базе наводе да нема опасности за ширу околину, јер је узорак коришћен у "лабораторијским условима" у самосталном објекту у бази.

Војска САД грешком транспортовала узорак живог антракса

Америчка војска ненамјерно је транспортовала најмање један узорак живог бацила антракса у једну комерцијалну лабораторију у Мериленду, али у том инциденту није постојала никаква опасност по јавно здравље, рекли су данас амерички званичници, а пренио АФП.

Лабораторија Министарства одбране у Јути је омашком транспортовала узорак антракса, а здравствене власти још тестирају друге узорке који су допремљени у девет других држава, рекао је портпарол Пентагона пуковник Стивен Ворен у саопштењу.

"Не постоји опасност по грађане и не постоје сумњиви или потврђени случајеви заразе антраксом нити потенцијална изложеност лабораната антраксу", рекао је он.

Узорак живог антракса откривен је у комерцијалној лабораторији 22. маја и друге лабораторије су обавијештене, рекли су званичници.

Најмање девет других владиних и комерцијалних лабораторија у девет америчких држава су добиле узорке антракса, а власти настоје да утврде да ли су транспортоване и друге живе споре.

Ворен је саопштио да Пентагон помаже Центар за контролу и превенцију болести који истражује инцидент.

Лабораторија министарства одбране рутински трансферише "мртве" узорке антракса који су инактивисани преко радијације, за научно истраживање, кажу званичници.

Антракс је један од агенаса који могу да се користе за биотероризам јер од њега може да оболи и умре велики број становника ако се искористи као оружје. Септембра 2001. године, у Сједињеним Државама, споре антракса послате су поштом на неколико локација. Обољеле су 22 особе, а петоро од њих је умрло.