latinica  ћирилица
29/05/2015 |  11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас је три деценије од трагедије на Хејселу

На данашњи дан прије 30 година, пред финалну утакмицу Купа европских шампиона у фудбалу између Јувентуса и Ливерпула у Бриселу, догодила се једна од највећих трагедија у историји спорта у којој је погинуло 39 навијача торинског тима а више од 600 их је повријеђено.
Трагедија на Хејселу (архива) -
Трагедија на Хејселу (архива)

Пред сам почетак утакмице на стадиону Хејсел дошло је до нереда. Енглески хулигани су прво флашама и ракетама гађали противничке навијаче, а онда је већа група њих пробила заштитну ограду и кренула у физички обрачун.

Присталице Јувентуса су у паници почели да бјеже према крају трибине која се под њиховом тежином урушила и велики број људи остао је затрпан. Како испод зида, тако и испод навијача који су падали једни преко других.

Почетак утакмице каснио је сат времена, а крвави обрачун више од два, послије којег је почело пребројавање мртвих и повријеђених.

У анализи трагедије констатовано је, између осталог, да је стадион Хејсел био у јако лошем стању, да полиција и редарске службе нису обавиле свој посао ваљано, да је продато више карата него што је капацитет стадиона, али да највећу одговорност за трагедију ипак сносе хулигани због којих је Европска фудбалска унија (УЕФА) енглеске клубове избацила из свих европских такмичења у наредне три године, а Ливерпул пет!

Како су дивљања хулигана настављена и у Енглеској УЕФА је казну продужила па су се енглески клубови на међународну сцену вратили тек у сезони 1990/91.

Упркос трагедији која се догодила финална утакмица Купа европских шампиона је одиграна, а Јувентус је побиједио са 1:0 голом Мишела Платинија из једанаестерца.

Стадион Хејсел је десет година послије трагедије обновљен и поново отворен и сада носи име белгијског краља Будуена.