latinica  ћирилица
01/06/2015 |  08:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Лоше вријеме баца сијенку на лет соларног авиона

Лоше вријеме би могло да онемогући амбицозни план соларног авиона Импулс 2, на путу око свијета, да прелети Пацифик, што је уједно и најдужа дионица тог путовања.
Соларни авион - Фото: AP
Соларни авионФото: AP

Према плану од седам етапа, пилот Андре Боршберг требало је да авион доведе, за шест дана лета од кинеског града Нанкинга до Хаваја, на путу дугом 8.500 километара, а сада прави паузу близу Јапана.

Он је обавио први преконоћни лет авионом, који се ослања искључиво на соларне батерије, али лоши временски услови доводе у питање наставак маратонског летења.

Јуче смо имали могућност да направимо помак на пет дана раздаљине од Хаваја, али ту могућност, више не видим, навео је он у саопштењу, додајући да је пут на Хаваје блокиран.

Боршберг ће продужити паузу над морем Јапана. "Док чекамо прогнозу, одлучили смо да задржимо положај авиона, а тражили смо да други пилот Андре остане тамо гдје је.

Андре Боршберг (фото: АП)

"Он гледа с позитивне стране на кашњење лета. "Чекајући са авионом у Јапанском мору, ухватићемо прави временски прозор", написао је он на Твитеру, додајући да је у најбољем могућем положају, има диван авион и пуно енергије.

За то вријеме огранизатори разматрају могућност наставка лета. Лет од Нанкинга до Хаваја је најдужа дионица соларног авиона на путу око свијета, који има 12 етапа у 25 дана лета. Путовање је почело у Абу Дабију у марту, а циљ му је промовисање коришћења зелене енергије.