latinica  ћирилица
02/06/2015 |  12:40 | Аутор: СРНА

Откривен нови систем у организму!

Медицински уџбеници мораће да буду измијењени, јер су амерички научници открили "систем жила" који директно повезује мозак с одбрамбеним механизмом организма!
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Ово откриће могло би да има велику важност при лијечењу бројних болести - од аутизма до Алцајмерове болести и мултипле склерозе.

Научници с Универзитета у Вирџинији истичу да откриће доказује како је мозак, попут сваког другог ткива, повезан са "периферним одбрамбеним системом преко лимфних жила".

Доктор Кевин Ли сматра да је неопходно промијенити уџбенике, јер се ради о открићу структура у тијелу за које се до сада није знало.

- Мислио сам да је тијело већ "мапирано" и да су открића довршена негдје средином прошлог вијека, али сада видимо да није тако - наводи Ли.

Нови систем у организму пронађен је тако што су научници развили посебну методу постављања "менинга мишева" /мембрана које прекривају мозак/ на микроскопске препарате ради истраживања.

Посматрајући препарате, уочили су одбрамбене ћелије распоређене у токовима који су били налик на систем жила.

Откриће отвара бројна питања, попут кључног: Како функционише мозак, а како болести које га нападају, попут аутизма, мултипле склерозе и Алцхајмерове болести.

Код Алцхајмерове болести у мозгу се скупљају велике грудвице протеина, а љекари сада вјерују да је разлог томе чињеница да их управо откривени систем жила не уклања довољно ефикасно - преносе медицински часописи.