latinica  ћирилица
03/06/2015 |  18:03 | Аутор: Б92

НАСА тестира суперсонични падобран који ће спустити људе на Марс

Америчка свемирска агенција НАСА у сриједу би требало да тестира досад највећи падобран, који јој је потребан прије свега да би свемирски бродови који ће превозити људе на Марс могли да слете на ту планету.

Како атмосфера на Марсу није превише густа, падобран који треба да успори тешки свемирски брод који иде великом брзином мора бити изузетно чврст. Називају га надзвучним успоривачем ниске густине.

НАСА је почела да тестира ту технологију 1976. али ако јој је циљ до 2030. на Марс да пошаље људе, онда мора да тестира падобране нове генерације и напредне технологије који омогућавају већим летјелицама да лагано слете.

Тестирање падобрана предвиђено је за 17,30 сати по ГМТ-у. НАСА ће помоћу огромног балона послати летећи тањир са падобраном до висине од 37 километара изнад Пацифика. Он ће потом отпустити летјелицу која ће се помоћу додатног ракетног погона попети на 55 километара висине.

Тањир ће се спуштати 2,35 пута брже од звука прије него што се падобран отвори и тада ће се видјети хоће ли летјелица успјети мирно да слети на Тихи океан, појаснила је НАСА.