latinica  ћирилица
03/06/2015 |  20:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Поштанска марка са ликом Елвиса Прислија

Америчка пошта најавила је данас да ће, двије деценије од прве марке са ликом Елвиса Прислија, у оптицај пустити нову верзију посвећену легендарном музичару.

Како преноси АФП, нова марка ће бити дио серије "Музичке иконе" која је покренута 2013, а у оквиру које су издате марке са ликом Реја Чарлса, Џимија Хендрикса, Џенис Џоплин и многих других.

Представница америчке поште Меган Бренан рекла је да Елвисова животна прича и успјех "и даље имају велики одјек код милиона људи широм свијета".

Претходна марка са ликом "Краља", издата 1993, била је једна од најпопуларнијих у историји америчке поште, али и марка која је изазвала многе контроверзе.

Наиме, конзервативни дио јавности је тада истицао да певачу, познатом по многим зависностима и сугестивном њихању куковима, није мјесто на поштанској марки.

Америчка пошта није открила изглед нове марке, рекавши само да ће бити представљена на годишњицу Елвисове смрти, на његовом чувеном имању Грејсленд.

Елвис Пресли (1935-1977) је био изузетно популаран педесетих и шездесетих година 20. вијека. Продао је више од 150 милиона плоча и играо у двадесетак филмова.

Још за живота постао је легенда: за двадесетак година рада објавио је 97 плоча, а на врховима топ-листа провео је чак 996 недјеља.

Умро је 1977. од прекомјерне употребе алкохола и дроге.