latinica  ћирилица
05/06/2015 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Ленонова гитара на аукцији

Ријетка гитара из 1962. која је некада припадала Џону Ленону крајем године ће бити понуђена на продају и аукцијска кућа Џулијенс процјењује да би могла да обори рекорд.
Гитара Џона Ленона на аукцији (photo: euronews.com) -
Гитара Џона Ленона на аукцији (photo: euronews.com)

Џамбо Ј-160Е Гибсон акустична гитара, коју је Ленон купио у Ливерпулу, могла би да оде за 600.000 до 800.000 долара на аукцији рокенрол меморабилије 6. новембра на Беверли хилсу.

Дарен Џулијен, власник аукцијске куће Џулијенс, назвао је гитару "једним од највећих открића у музичкој историји" и оцијенио да би гитара, која је некада била изгубљена, могла да обори аукцијски рекорд од 965.000 долара за колико је 2013. продата електрична гитара Боба Дилана.

"Предмети који су припадали Џону Ленону не појављују се често јер их људи чувају. Ово је била једна од његових омиљених гитара и често је жалио што му је нестала", рекао је Џулијен.

Ленонова гитара нестала је 1963. током Божићног шоуа Битлса у Финсбери парку и појавила се 50 година касније када ју је у америчкој продавници половних ствари купио Џон Мекау.

Аутентичност је потврдио Енди Бабијук који је писао о музичкој опреми Битлса и упоредио је серијски број гитаре, густину дрвета и огреботине са фотографијама и снимцима Ленона који је свирао на том инструменту.

Бабијук тврди да је Ленон користио ту гитару када су Битлси снимили сингл "Love Me Do".