latinica  ћирилица
05/06/2015 |  21:13 | Аутор: Агенције

Присвојила "земљиште" на Сунцу и продаје га на Интернету

Марија Анхелел из Шпаније тужила је сајт Ибеј због тога што јој није дозволио да продаје парцеле на Сунцу. Она тврди да је 2010. постала власница ове звијезде и да је имала права да продаје њено земљиште.
Продавала земљиште на сунцу - Фото: blic.rs
Продавала земљиште на сунцуФото: blic.rs

Марија је на Ибеју продавала парцеле на Сунцу за један евро по метру квадратном.

На идеју да присвоји Сунце за себе дошла је након што је сазнала да је један Американац урадио нешто слично са Мјесецом и другим планетама, јер оне нису ничије.

Њен план је био да продаје "земљиште", а онда да профит уложи у Шпанију, док би 10 одсто донирала за заустављање глади у свијету, а само 10 одсто задржала за себе.

Према Споразуму о свемиру из 1967, сва небеска тијела су заједничко наслеђе човјечанства и ниједан појединац или држава немају право да присвајају ниједно од њих. Без обзира на то, суд у Мадриду је саопштио да она има права да тужи Ибеј зато што јој није дозволио продају парцела на Сунцу.

Земљиште је почела да продаје још 2013, а купци су заузврат добијали потврде о власништву. Након што је више од 600 људи купикло "плац" на Сунцу, Ибеј је укинуо њену страницу, сматрајући да се ради о превари и није јој исплатио суму коју су јој купци до тада уплатили.

Марија је 2014. тужила познати сајт тражећи одштету од 10.00 евра, а њену тужбу је коначно учинио пуноважном суд у Мадриду.