latinica  ћирилица
08/06/2015 |  19:33 | Аутор: Б92

Земље у којима се туристи најчешће отрују храном

Земља у којој се туристи најчешће отрују храном је Шпанија, затим слиједе Турска и Египат, показала је анкета коју је спровела британска фирма Слејтер енд Гордон.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Листа најопаснијих земаља за конзумирање хране на јавним мјестима направљена је на основу анкета о броју туриста отрованих храном на туристичким пропутовањима, преноси британски лист Експрес. Анкета је спроведена на узорку од 2.000 туриста.

На првом мјесту по броју тровања је Шпанија, гдје је чак 30 одсто испитаника морало да "трчи" у тоалет због неисправне хране.

На другом мјесту је Турска, гдје је 15 одсто туриста било отровано храном, док се на трећој позицији нашао Египат са 13 одсто.

Четврто и пето мјесто најопаснијих земаља за конзумирање хране на јавним мјестима са 12 одсто случајева тровања заузимају Грчка и Француска.

На шестом мјесту, са осам одсто забиљежених случајева тровања храном на путовању је Италија, на седмом и осмом мјесту са седам одсто туриста који су имали стомачне проблеме због конзумирања локлне хране су САД и Индија.

Девето и десето мјесто са шест одсто туриста са лошим искуством са локалном храном су Мароко и Тајланд.

Истраживање је показало да је сваком четвртом испитанику један од главних фактора за одабир туристичке дистинације квалитет локалне хране, подразумијевајући под тим и хигијену приликом њеног спремања.

Половина вегетаријанаца је на путовању била преварена у погледу садржине сервиране хране, а 37 одсто је видјело месо у свом "вегетаријанском" оброку.